Vérbefagyott holttestek, sötét titkok, hátborzongató rejtélyek - a lelke mélyén mindenki vágyik egy kis izgalomra, nem csoda, hogy a krimi mindig is a szórakoztató irodalom kedvenc műfaja volt. De mi történik akkor, ha a hidegvérű, vagy épp brutális gyilkosságok nem csupán a könyvlapokon kelnek életre? Ha a félelmetes írói fantázia nem éri be annyival, hogy fiktív karaktereket tesz el láb alól? Ha az író, költő a valóságban is gyilkossá válik?

A legiszonyatosabb bűntényeket nem a népszerű thrillerszerzők, hanem maga az élet írja. Alábbi összeállításunkban nyomozójátékra hívjuk erős idegzetű (és gyomrú) olvasóinkat: ki tudja megfejteni, mely irodalmi nagyságok követték el a következő borzalmas gyilkosságokat? Megfejtések a cikk végén!

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

A pap, akit szerelemféltés miatt szúrtak le I.

Időpont: 1455. június 5.

Helyszín: Franciaország, Saint Benoit, Rue Saint-Jacques sikátor

Az áldozat: Philippe Chermoye (Sermaise), pap

A bűntény: Az áldozattal egy feltehetőleg szóváltással induló utcai harc során tőrdöfés és a koponyáját bezúzó ütés végzett. A gyilkos eszköz: tőr vagy kés, utcakő.

Konyhakéssel mészárolta le az anyját I.

Időpont: 1796. szeptember 22.

Helyszín: Anglia, London, családi ház a Little Queen Streeten

Az áldozat: Elizabeth Lamb

A bűntény: Az idős és beteg családanyával hangos szóváltást követően, több késszúrással végzett a tettes. A gyilkos eszköz: konyhakés.

Nora Roberts: Megszállottság

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Az agyonlőtt feleség tragédiája I.

Időpont: 1919. július 22.

Helyszín: Regőce, orvosi rendelő

Az áldozat: Jónás Olga

A bűntény: Az áldozat - miután egy éves kislánya szeme láttára háromszor rálőttek revolverrel - súlyos sebesülései ellenére még át tudott menni a szomszédba segítségért, ott azonban egy órán belül elvérzett.

B A Paris: Zárt ajtók mögött

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Brutálisan kivégezte az elnököt I.

Időpont: 1932. május 6.

Helyszín: Franciaország, Párizs, Hotel Salomon de Rothschild

Az áldozat: Paul Doumer, Franciaország miniszterelnöke

A bűntény: A merénylő az előkelő szállodában rendezett könyvvásárra becsempészett Browning kézifegyverrel, három közelről leadott lövéssel gyilkolta meg az elnököt.

Gyerekfejjel, féltéglával gyilkolt I.

Időpont: 1954. június 22.

Helyszín: Új-Zéland, Christchurch, Victoria Park

Az áldozat: Honorah Rieper

A bűntény: A két  fiatalkorú tettes egy harisnyába csavart féltéglával verte agyon az áldozatot.

Hitlernek nézte, ezért lemészárolta főbérlőjét I.

Időpont: 1986.

Helyszín: Izland, Reykjavík

Az áldozat: egy mit sem sejtő főbérlő

A bűntény: Az áldozatot brutális kegyetlenséggel, egy késsel szabályosan feltrancsírozta a tettes. A háttérben Louis Armstrong What a wonderful world című dala szólt.

Camilla Lackberg: Ártatlanok

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Megkínzott holttest a folyóban I.

Időpont: 2000.

Helyszín: Lengyelország, Wroclaw

Az áldozat: Dariusz Janiszewski, üzletember

A bűntény: Hónapokkal az eltűnése után az áldozat megkínzott tetemét halászok fogták ki az Oderából.

Eutanázia helyett brutális feleséggyilkosság I.

Időpont: 2007. január 10.

Helyszín: Skócia, West Burra, Papil

Az áldozat: Mandy Horne

A bűntény: A tolószékhez kötött, súlyosan beteg áldozattal harminc késszúrás végzett, holttestére lemészárolt háziállatai között találtak rá.

Robert Galbraith (J.K. Rowling): Gonosz pálya - Cormoran Strike újabb kalandja

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

És most lehull a lepel az elkövetőkről...

A pap, akit egy utcalány miatt szúrtak le II.

A tettes: Francois Villon

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Ha a középkorban már léteztek volna bulvárlapok, a nagy költőnek minden bizonnyal bérelt helye lett volna a címlapokon. A lehető legkétesebb alakokkal, bűnözőkkel, iszákosokkal barátkozott, kedveseit előszeretettel választotta a leghírhedtebb prostituáltak közül, és többször is összeütközésbe került a törvénnyel. A legsúlyosabb bűntényt 1455 nyarán követte el, amikor egy ismeretlen okból kirobbant szóváltás során megölte Philippe Chermoye atyát, aki állítólag szerelmi riválisa volt. A költőnek VII. Károly király 1456-ban kegyelmet adott - Villon kérvényeiben arra hivatkozott, hogy áldozata utolsó szavaival megbocsátott neki.

Konyhakéssel mészárolta le az anyját II.

A tettes: Mary Lamb

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Az angol írónő - akinek nevét leginkább a bátyjával, Charles-szal közösen írt Shakespeare-mesék kapcsán ismerhetjük - mentálisan súlyosan terhelt családból származott. 1796-ban Charles intézetbe került, Mary-nek pedig egyedül, súlyos anyagi gondokkal küszködve kellett ápolnia beteg anyját, teljesen szenilis apját és balesetből lábadozó öccsét. A mentálisan egyébként is instabil Mary összeroppant a teher alatt, és egy elfajuló vita során egy konyhakéssel halálra szúrta anyját. A gyilkos fegyvert a korábban hazaengedett Charles vette ki húga kezéből, aki a gyilkosság után hat hónapot töltött egy elmegyógyintézetben.

Az agyonlőtt feleség tragédiája I.

A tettes: Csáth Géza

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

A súlyos kábítószerfüggőséggel és paranoiával küzdő író betegesen féltékeny volt feleségére, Jónás Olgára, akit naplójában többek között azzal is vádolt, hogy titokban az életére tör. Élete utolsó éveiben az üldözési mánia és a téboly annyira elhatalmasodott Csáth Gézán, hogy sem családja, sem barátai, sem az orvosi kezelések nem tudtak rajta segíteni. 1919. július 22-én, feldúlt idegállapotban, három pisztolylövéssel halálosan megsebesítette feleségét, majd nagy adag morfiumot vett be és felvágta az ereit. A vérző asszony kétségbeesetten botorkált át a szomszédba segítségért, végül itt érte a halál. Az iszonyú eseménynek a házaspár egy éves kislánya is szemtanúja volt. A tragikus sorsú írót ekkor még sikerült megmenteni. Unokatestvére, Kosztolányi Dezső visszaemlékezései szerint később nem akarta elhinni, hogy meghalt a felesége, még akkor sem, amikor megmutatták neki a temetési számlákat.

Brutálisan kivégezte az elnököt II.

A tettes: Paul (Pavel) Gorgulov

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Az emigráns orosz író-költő (valamint tiltott orvosi műtéteket végrehajtó sarlatán) stílszerűen egy könyvvásárt választott helyszínül ahhoz a merénylethez, amelynek során agyonlőtte az akkori francia elnököt, Paul Doumer-t. A politikai fanatikus Gorgulov az 1917-es forradalomban a bolsevikellenes Fehér Seregben harcolt, és nem tudta megbocsátani a franciáknak, hogy nem támogatták a fehér mozgalmat Oroszországban. Miután a tárgyalások során elvetették az elmezavar lehetőségét, szeptember 14-én guillotine-nal kivégezték.

Gyerekfejjel, féltéglával gyilkolt II.

A tettes: Anne Perry (Juliet Hulme)

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

A történelmi detektívregények népszerű szerzőjéről kevesen tudják, milyen sötét titkot rejt a múltja. A Juliet Hulme néven anyakönyvezett írónő alig töltötte be a tizenhatot, amikor legjobb barátnőjével, Pauline Parkerrel brutálisan meggyilkolta annak anyját. Honorah Rieper és Pauline apja éppen válófélben voltak. A válás azt jelentette, hogy a barátnőknek el kell szakadniuk egymástól. A túlfűtött, beteges fantáziavilágban élő tinik ezt nem bírták volna elviselni, ezért ördögi tervet eszeltek ki. Egy parkbeli séta során egy elhagyatott ösvényen harisnyába csomagolt féltéglával, több mint húsz ütéssel agyonverték Honorah-t. Mivel az új-zélandi törvények szerint a halálbüntetéshez túl fiatalok voltak, a lányokat szabadságvesztésre ítélték. Öt év elteltével kiengedték őket, Juliet pedig Anne Perry néven folytatta életét és sikeres írónővé vált. A gyilkos tinédzserekről 1994-ben Mennyei teremtmények néven Oscar-esélyes film készült, Peter Jackon rendezésében, Kate Winslet főszereplésével.

Hitlernek nézte, ezért lemészárolta főbérlőjét II.

A tettes: Bjarni Bernhardur Bjarnason

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Izlandon a nyolcvanas évek közepén még nem a futballválogatott hősiessége, hanem egy tébolyult művész  iszonytató rémtette tartotta izgalomban a közvéleményt. Bjarni Bernhardur költő és festő akkoriban közepes ismertségnek és népszerűségnek örvendett, ám egy brutális bűntény örökre megváltoztatta az életét. A súlyos mentális problémákkal, skizofréniával és drogfüggőséggel küzdő Bjarni egy elborult pillanatában az - állítólag - önvédelmi célból magánál hordott késsel szabályosan feldarabolta volt főbérlőjét, miközben Louis Armstrong What a wonderful world című, legendás dalát hallgatták a férfi lemezjátszóján. A zavarodott költő szerint tettének semmi racionális oka nem volt, csak hogy drogos tébolyában azt képzelte, áldozata nem más, mint Hitler álruhában. A ma is élő és alkotó, nyugdíjas Bjarni a gyilkosság után csaknem kilenc évet töltött elmegyógyintézetben.

Eutanázia helyett brutális feleséggyilkosság II.

A tettes: Harry Horse (Richard Horne)

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Harry Horse nevét leginkább bűbájos gyerekkönyvei (pl. a népszerű Kisnyuszi-sorozat) tették ismertté, életének utolsó fejezete azonban egy véráztatta, gyomorforgató, beteg horrorregény lapjaira kívánkozik. 2007. január 10-én, skóciai bungalójában fedezték fel az író holttestét, karjában felesége, Mandy tetemével. Az asszony súlyos beteg volt, sklerózis multiplexben szenvedett, ám kiderült, szó sincs romantikus, Rómeó és Júlia-stílusú közös halálról. Ellenkezőleg: az egész életében depresszióval és indulatkitörésekkel küzdő szerző elképesztő brutalitással, harminc késszúrással mészárolta le párját (állítólag előtte altatókkal próbálta a túlvilágra segíteni), majd az összes háziállatukat megölte, végül pedig magával is végzett.

Megkínzott holttest a folyóban II.

A tettes: Krystian Bala

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

A lengyel szerző hátborzongató történetéről nehéz elhinni, hogy igaz, és nem egy krimiíró agyából pattant ki. A hatóságoknak évekig fejfájást okozott Dariusz Janiszewski esete, akinek holttestét az Oderából fogták ki, hónapokkal az eltűnése után. A tetemen brutális kínzás jeleit fedezték fel. A rejtélyt évekig nem sikerült megoldani, mígnem egy detektív kísérteties hasonlóságokat fedezett fel a gyilkosság és Bala 2003-as debütáló regényének, az Amoknak bizonyos részei között. A könyvben szereplő fiatal nőt ugyanúgy kötözik és kínozzák meg, mint Dariuszt, a mindent megúszó gyilkos-narrátor (micsoda véletlen, a neve Chris) pedig egyértelműen az íróra emlékeztet. Bala vesztére az is kiderült, hogy ismerte az áldozatot, aki akkoriban épp az ő exnejével találkozgatott. A saját magát lebuktató, exhibicionista szerzőt 2008-ban 25 évre ítélték. Jelenleg büntetését tölti, és közben új regényén munkálkodik.