Kedvenc irodalmi hőseinket az teszi igazán szerethetővé, hogy emberiek, és időről-időre magunkra ismerhetünk bennük. Nekik is megvannak a maguk fizikai szükségletei, mint például a táplálkozás. Ki finnyásan csipegetve, ki hedonista módon elmerülve a kulináris élvezetekben, ki kényszeresen, ki unottan, puszta szükségszerűségből eszik, és persze olyan is van, aki csak álmodozik arról, hogy egyszer végre jóllakjon.

Az alábbiakban izgalmas gasztronómiai játékra hívjuk olvasóinkat: ki emlékszik rá, melyik híres könyvben melyik szereplő fogyasztotta a következő ételeket? Játékra fel, megfejtések a cikk alján!

Madeleine-keksz

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Amikor egy téli napon, hogy hazatértem a városból, anyám látva, hogy didergek, ajánlotta, hogy szokásom ellenére igyak egy kevéske teát. Először nem akartam inni, de aztán, nem tudom, hogy miért, mégis meggondoltam magam. A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve."

Halkocsonya

könyv irodalom recept étel gasztronómia"A pirított kenyérnek enyhe füstszaga volt, de a hús! A zsíros kocsonya!! A meleg kenyéren olvadó lé!!! Ettek hangtalanul."

Sajtos szendvics és tejeskávé

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Ha el is megyek valahová, rendszerint sajtos szendvicset és tejeskávét eszem. Nem sok, de sok benne a vitamin. "

Ételmaradékok

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Volt ott félig romlott főzelék, vacsoráról maradt csontok, dermedt fehér mártással körülvéve, néhány szem mazsola és mandula, egy darab sajt, melyről ... két nappal azelőtt kijelentette, hogy élvezhetetlen; egy darab száraz kenyér, egy szelet vajas kenyér és egy szelet megsózott vajas kenyér."

Töltött káposzta

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Akkor jött a töltött káposzta. - Ötvenet! - mondta magában...és a szemére fátyol szállt. Nagy darab húsok voltak a töltött káposzták közé téve ráadásnak. És ... amint a három hatalmas töltelék után egy ilyen darab szívós, fövetlen, rágatlan húsdarabot le akart gyűrni, rémülten állott föl. A szeme kidagadt, szinte kiugrott vastag szemöldökei alól, a nyakán az erek kötél vastagra dagadtak."

Almás lepény és fagyi

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Közben megettem még egy almás lepényt fagylalttal. A belem mást sem látott még az úton, de nem bántam, mert ízlett, és tudtam, hogy eledelnek tápláló."

Avokádó

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Aztán következett az avokádó és a ráksaláta. A nagyapám minden vasárnap csempészett nekem egy avokádót, melyet a táskájába rejtetett, hat piszkos ing és a vasárnapi képregény alá."

Répaleves

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Imitt-amott gyanúsabb füstök keveredtek el barátságosabb gőzökkel, valamerről ismerős csörömpölés szállt fel hozzám puhán, mint a harangszó álmainkban, s keresgélő tekintetem ott alant rá is bukkant a cipekedő menetre, a vállra vetett rudak, a rudakon meg a párolgó kondérok súlyától roskadozva, s a fanyar szagú levegőben a távolból, semmi kétség, répaleves illatára ösmertem."

Grapefruit

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Negyedekbe vágta a grapefruitot... aztán nyolcadokba... aztán tizenhatodokba... aztán elkezdte céltalanul hasogatni a maradékot."

Szardínia

könyv irodalom recept étel gasztronómia"De Mama már reggelire olajos szardíniát evett, két óra múlva, ha nem volt éppen vevő az üzletben, nekiesett a bohnsacki sprotnival teli furnérládának, ebédre sült lepényhalat vagy tőkehalat kért mustárszósszal, s délután megint ott volt a kezében a konzervnyitó: aszpikos angolnát, göngyölt heringet, vagy sült heringet evett..."

Balaton szelet

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Végeredményben mindegy, de megvan a pontos könyvelésem, négyszáz darabot tudok per óra pucéron, így meg, hogy nem veszem le az ezüstpapírjukat, ötszázhetvenet. Állnak a kicsikék sorban, mint a dominó, rájuk irányítom az állólámpát, Badacsonyból lehet ilyen a kilátás napos időben, vagy inkább Tihanyból, nekem az már mindegy, de az öreg Jenő úgy mondja, hogy Tihany."

Cserna Szabó András, Fehér Béla: Ede a levesben - Gasztrokrimik

könyv irodalom recept étel gasztronómia

Madeleine-keksz - Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában

Ízek, illatok, emlékek... Proust zseniális könyvének narrátorában a teába mártott sütemény zamata ébreszti fel a múlt emlékeit. A Madeleine-keksz kétségkívül a világirodalom - mára szimbólummá lett - leghíresebb ételeinek egyike.

Halkocsonya - Fekete István: Tüskevár

könyv irodalom recept étel gasztronómia

A Matula-főzte halászlénél csak egy dolog lehet jobb: a Matula-féle halkocsonya!

Sajtos szendvics és tejeskávé - J. D. Salinger: Zabhegyező

A problémás tini, Holden Caulfield tudja jól, szerelmi bánatra nincs hatásosabb orvosság, mint a sajtos szerndvics, ezért tragikus randija után ezzel vigasztalódik.

Ételmaradékok - Franz Kafka: Az átváltozás

könyv irodalom recept étel gasztronómia

Ezt az ínycsiklandó menüt Gregor gondoskodó húga tálalja fel a rovarrá változott főhősnek a novella elején. Később - a többi családtaghoz hasonlóan - ő is meggyűlöli bátyját és már nem fordít ekkora gondot az étkezésére.

Töltött káposzta - Móricz Zsigmond: Tragédia

könyv irodalom recept étel gasztronómia

Móricz egyik leghatásosabb novellájának jelentéktelen "hőse", Kis János szemében a töltött káposzta nem pusztán étel, hanem a lázadás szimbóluma, amely aztán tragikomikus módon a vesztét is okozza.

Almás lepény és fagyi - Jack Kerouac: Úton

A beat-kultúra legendás regényének főhőse jobbára drogokon és alkoholon él, de néha azért egy-egy falat ételt is magához vesz. Többnyire vaníliafagylaltos almáspitét, mert az tapasztalatai szerint olcsó és tápláló.

Avokádó - Sylvia Plath: Az üvegbura

könyv irodalom recept étel gasztronómia

Az Üvegbura hősnője, Esther Greenwood számára az avokádó több, mint étel:  a konvenciók elleni lázadás, a múltidézés és az önnyugtatás eszköze.

Répaleves - Kertész Imre: Sorstalanság

könyv irodalom recept étel gasztronómia

A legyengült, beteg, éhező Gyurit a buchenwaldi koncentrációs táborban a rabok répalevesének illata könnyekre fakasztja és felébreszti benne az életben maradás vágyát.

Grapefruit - Hunter S. Thompson: Félelem és reszketés Las Vegasban

Thompson őrült regényében Raoul Duke és Dr.Gonzo is a féktelen ivászatot és drogozást részesíti előnyben a táplálkozással szemben, de a grapefruithoz valami érthetetlen okból kifolyólag a végsőkig ragaszkodnak.

Szardínia - Günter Grass: A bádogdob

A kis Oscar morbid körülmények között veszíti el szeretett mamáját: a tragikus sorsú nő addig tömi magát hallal, míg mérgezést és sárgaságot kap, amibe belehal.

Balaton szelet - Parti Nagy Lajos: A hullámzó Balaton

A kortárs magyar irodalom emblematikus írójának emblematikus főhőse a "versenyzabáló", aki nyugdíjaskori szintentartó edzés gyanánt csomagolással együtt eszi ezt az emblematikus magyar édességet.