Lassan megkezdődik a tanév, és a vadiúj tankönyvcsomagok súlya alatt roskadozva cammogó tanulók látványától az emberre akarva-akaratlanul is rátör a nosztalgia. Ó, azok a boldog diákévek... Aztán persze az is eszünkbe jut, mennyire távol állt a boldogságtól pl. az a jeges, agybénító pánik, amit történelemfelelés vagy matekdolgozat előtt éreztünk. 

Vannak olyan iskolai traumák, amiket egyszerűen képtelenség elfelejteni. Számomra ilyen volt többek között az a már-már irracionalitásba hajló rettegés, ami minden történelem órai számonkérés előtt-alatt eluralkodott rajtam. Különösen a témazárók esetén, mert ezeket a - különben kiváló - tanárunk úgy állította össze, hogy a kiosztás pillanatáig nem sejthette az ember, vajon ötös vagy egy harmatos kettes lesz-e erőfeszítéseinek jutalma.

Különösen gyűlöltem az évszámos, vaktérképes részt, mert helyszínből és dátumból mindig annyi volt, hogy lehetetlenségnek tűnt az összeset megjegyezni. Sosem fogom elfelejteni az álmatlan éjszakákat, amit a velük való hiábavaló küzdelemmel töltöttem. Ha akkor a kezem ügyében lett volna egy olyan kiadvány, mint az 1566 - Dzsihád Magyarország ellen, valószínűleg szebb emlékeim lennének a töriórákról, és az általános műveltségemre is büszkébb lehetnék.

1566 - Dzsihád Magyarország ellen - Zrínyi kora és a török hódoltság

A műfajában és témájában egyaránt hihetetlenül izgalmas bookazine a Zrínyi-emlékév tiszteletére jelent meg. 450 éve, 1566-ban történt, hogy a törökkel vívott teljesen egyenlőtlen ostromharcban - az egész Dél-Dunántúl védelme szempontjából központi jelentőségű - Szigetvár elbukott. Ám Zrínyi Miklós és a vár védőinek hősies helytállása és önfeláldozása a kereszténység és a haza védelmében Európa-szerte legendává lett.

A török hódoltság és a török ellenes harcok több mint 150 éve a magyar történelemtanítás vaskos részét képezi: rengeteg csata és fontos dátum, helyszín, illetve olyan fogalmak és összefüggések, amelyek megértése a száraz tankönyvi szövegek alapján a legtöbb fiatal számára halálosan unalmas és nehéz.

A Hetek kiadói műhelye az 1566-tal olyan újszerű, figyelemfelkeltő módon mutatja be ezt a különben elképesztően izgalmas korszakot, amit nagyon kevés, fiataloknak szóló kiadványban tapasztalhatunk. Emlékszem, annak idején vagy betegre nevettük magunkat a kifejezetten tiniket célzó felvilágosító, ismeretterjesztő füzeteken, vagy teljesen fel voltunk háborodva, hogy hülyének néznek minket.

Ennek az oka így utólag visszagondolva mindössze annyi volt, hogy ezeket a remekműveket középkorú vagy annál idősebb felnőttek írták, akik feltehetőleg már réges-rég elfelejtették, hogy valaha ők is voltak tizenévesek. A verejtékszagú erőlködés a 'tinis' nyelvhasználatra, poénkodásra szánalmasan nevetséges, a kioktató, tudálékos hangnem bőszítő volt, így a kiadványok egyáltalán nem érték el a céljukat, vagyis hogy megszólítsák a fiatalságot.

Ezzel szemben az 1566 hiteles, hiszen alkotói gárdájában 'valódi' fiatalokat találunk: a több mint húsz oldalas, a szigetvári ostrom lefolyásáról és hőseiről szóló képregényt a Bornemisza Péter Gimnázium diákjai írták és rajzolták, méghozzá profikat megszégyenítő módon. A dizájnos, lebilincselő képregény miatt már önmagában is megéri beszerezni a bookazine-t. És hogy ezen kívül milyen pluszokat kínál még az 1566?

- a könnyebb megértést és átlátást segítő, igényes kivitelezésű térképek, metszetek

- tematikus kislexikonok

- remekül összefoglalt, 10 pontos érvgyűjtemények

- hármasfókuszú időegyenes

De ami a legfontosabb: az 1566 - Dzsihád Magyarország ellen egy izgalmas, letehetetlen olvasmány, amelyből valóban lehetséges észrevétlenül, sőt mi több szórakozva tanulni.