Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ínycsiklandozó irodalom

Kedvenc irodalmi hőseinket az teszi igazán szerethetővé, hogy emberiek, és időről-időre magunkra ismerhetünk bennük. Nekik is megvannak a maguk fizikai szükségletei, mint például a táplálkozás. Ki finnyásan csipegetve, ki hedonista módon elmerülve a kulináris élvezetekben, ki kényszeresen, ki unottan, puszta szükségszerűségből eszik, és persze olyan is van, aki csak álmodozik arról, hogy egyszer végre jóllakjon.

Az alábbiakban izgalmas gasztronómiai játékra hívjuk olvasóinkat: ki emlékszik rá, melyik híres könyvben melyik szereplő fogyasztotta a következő ételeket? Játékra fel, megfejtések a cikk alján!

Madeleine-keksz

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Amikor egy téli napon, hogy hazatértem a városból, anyám látva, hogy didergek, ajánlotta, hogy szokásom ellenére igyak egy kevéske teát. Először nem akartam inni, de aztán, nem tudom, hogy miért, mégis meggondoltam magam. A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve."

Halkocsonya

könyv irodalom recept étel gasztronómia"A pirított kenyérnek enyhe füstszaga volt, de a hús! A zsíros kocsonya!! A meleg kenyéren olvadó lé!!! Ettek hangtalanul."

Sajtos szendvics és tejeskávé

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Ha el is megyek valahová, rendszerint sajtos szendvicset és tejeskávét eszem. Nem sok, de sok benne a vitamin. "

Ételmaradékok

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Volt ott félig romlott főzelék, vacsoráról maradt csontok, dermedt fehér mártással körülvéve, néhány szem mazsola és mandula, egy darab sajt, melyről ... két nappal azelőtt kijelentette, hogy élvezhetetlen; egy darab száraz kenyér, egy szelet vajas kenyér és egy szelet megsózott vajas kenyér."

Töltött káposzta

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Akkor jött a töltött káposzta. - Ötvenet! - mondta magában...és a szemére fátyol szállt. Nagy darab húsok voltak a töltött káposzták közé téve ráadásnak. És ... amint a három hatalmas töltelék után egy ilyen darab szívós, fövetlen, rágatlan húsdarabot le akart gyűrni, rémülten állott föl. A szeme kidagadt, szinte kiugrott vastag szemöldökei alól, a nyakán az erek kötél vastagra dagadtak."

Almás lepény és fagyi

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Közben megettem még egy almás lepényt fagylalttal. A belem mást sem látott még az úton, de nem bántam, mert ízlett, és tudtam, hogy eledelnek tápláló."

Avokádó

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Aztán következett az avokádó és a ráksaláta. A nagyapám minden vasárnap csempészett nekem egy avokádót, melyet a táskájába rejtetett, hat piszkos ing és a vasárnapi képregény alá."

Répaleves

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Imitt-amott gyanúsabb füstök keveredtek el barátságosabb gőzökkel, valamerről ismerős csörömpölés szállt fel hozzám puhán, mint a harangszó álmainkban, s keresgélő tekintetem ott alant rá is bukkant a cipekedő menetre, a vállra vetett rudak, a rudakon meg a párolgó kondérok súlyától roskadozva, s a fanyar szagú levegőben a távolból, semmi kétség, répaleves illatára ösmertem."

Grapefruit

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Negyedekbe vágta a grapefruitot... aztán nyolcadokba... aztán tizenhatodokba... aztán elkezdte céltalanul hasogatni a maradékot."

Szardínia

könyv irodalom recept étel gasztronómia"De Mama már reggelire olajos szardíniát evett, két óra múlva, ha nem volt éppen vevő az üzletben, nekiesett a bohnsacki sprotnival teli furnérládának, ebédre sült lepényhalat vagy tőkehalat kért mustárszósszal, s délután megint ott volt a kezében a konzervnyitó: aszpikos angolnát, göngyölt heringet, vagy sült heringet evett..."

Balaton szelet

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Végeredményben mindegy, de megvan a pontos könyvelésem, négyszáz darabot tudok per óra pucéron, így meg, hogy nem veszem le az ezüstpapírjukat, ötszázhetvenet. Állnak a kicsikék sorban, mint a dominó, rájuk irányítom az állólámpát, Badacsonyból lehet ilyen a kilátás napos időben, vagy inkább Tihanyból, nekem az már mindegy, de az öreg Jenő úgy mondja, hogy Tihany."

Cserna Szabó András, Fehér Béla: Ede a levesben - Gasztrokrimik

könyv irodalom recept étel gasztronómia

Madeleine-keksz - Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában

Ízek, illatok, emlékek... Proust zseniális könyvének narrátorában a teába mártott sütemény zamata ébreszti fel a múlt emlékeit. A Madeleine-keksz kétségkívül a világirodalom - mára szimbólummá lett - leghíresebb ételeinek egyike.

Halkocsonya - Fekete István: Tüskevár

könyv irodalom recept étel gasztronómia

A Matula-főzte halászlénél csak egy dolog lehet jobb: a Matula-féle halkocsonya!

Sajtos szendvics és tejeskávé - J. D. Salinger: Zabhegyező

A problémás tini, Holden Caulfield tudja jól, szerelmi bánatra nincs hatásosabb orvosság, mint a sajtos szerndvics, ezért tragikus randija után ezzel vigasztalódik.

Ételmaradékok - Franz Kafka: Az átváltozás

könyv irodalom recept étel gasztronómia

Ezt az ínycsiklandó menüt Gregor gondoskodó húga tálalja fel a rovarrá változott főhősnek a novella elején. Később - a többi családtaghoz hasonlóan - ő is meggyűlöli bátyját és már nem fordít ekkora gondot az étkezésére.

Töltött káposzta - Móricz Zsigmond: Tragédia

könyv irodalom recept étel gasztronómia

Móricz egyik leghatásosabb novellájának jelentéktelen "hőse", Kis János szemében a töltött káposzta nem pusztán étel, hanem a lázadás szimbóluma, amely aztán tragikomikus módon a vesztét is okozza.

Almás lepény és fagyi - Jack Kerouac: Úton

A beat-kultúra legendás regényének főhőse jobbára drogokon és alkoholon él, de néha azért egy-egy falat ételt is magához vesz. Többnyire vaníliafagylaltos almáspitét, mert az tapasztalatai szerint olcsó és tápláló.

Avokádó - Sylvia Plath: Az üvegbura

könyv irodalom recept étel gasztronómia

Az Üvegbura hősnője, Esther Greenwood számára az avokádó több, mint étel:  a konvenciók elleni lázadás, a múltidézés és az önnyugtatás eszköze.

Répaleves - Kertész Imre: Sorstalanság

könyv irodalom recept étel gasztronómia

A legyengült, beteg, éhező Gyurit a buchenwaldi koncentrációs táborban a rabok répalevesének illata könnyekre fakasztja és felébreszti benne az életben maradás vágyát.

Grapefruit - Hunter S. Thompson: Félelem és reszketés Las Vegasban

Thompson őrült regényében Raoul Duke és Dr.Gonzo is a féktelen ivászatot és drogozást részesíti előnyben a táplálkozással szemben, de a grapefruithoz valami érthetetlen okból kifolyólag a végsőkig ragaszkodnak.

Szardínia - Günter Grass: A bádogdob

A kis Oscar morbid körülmények között veszíti el szeretett mamáját: a tragikus sorsú nő addig tömi magát hallal, míg mérgezést és sárgaságot kap, amibe belehal.

Balaton szelet - Parti Nagy Lajos: A hullámzó Balaton

A kortárs magyar irodalom emblematikus írójának emblematikus főhőse a "versenyzabáló", aki nyugdíjaskori szintentartó edzés gyanánt csomagolással együtt eszi ezt az emblematikus magyar édességet.

 0
Tovább

Gyilkos írók - Amikor a horror valósággá válik

Vérbefagyott holttestek, sötét titkok, hátborzongató rejtélyek - a lelke mélyén mindenki vágyik egy kis izgalomra, nem csoda, hogy a krimi mindig is a szórakoztató irodalom kedvenc műfaja volt. De mi történik akkor, ha a hidegvérű, vagy épp brutális gyilkosságok nem csupán a könyvlapokon kelnek életre? Ha a félelmetes írói fantázia nem éri be annyival, hogy fiktív karaktereket tesz el láb alól? Ha az író, költő a valóságban is gyilkossá válik?

A legiszonyatosabb bűntényeket nem a népszerű thrillerszerzők, hanem maga az élet írja. Alábbi összeállításunkban nyomozójátékra hívjuk erős idegzetű (és gyomrú) olvasóinkat: ki tudja megfejteni, mely irodalmi nagyságok követték el a következő borzalmas gyilkosságokat? Megfejtések a cikk végén!

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

A pap, akit szerelemféltés miatt szúrtak le I.

Időpont: 1455. június 5.

Helyszín: Franciaország, Saint Benoit, Rue Saint-Jacques sikátor

Az áldozat: Philippe Chermoye (Sermaise), pap

A bűntény: Az áldozattal egy feltehetőleg szóváltással induló utcai harc során tőrdöfés és a koponyáját bezúzó ütés végzett. A gyilkos eszköz: tőr vagy kés, utcakő.

Konyhakéssel mészárolta le az anyját I.

Időpont: 1796. szeptember 22.

Helyszín: Anglia, London, családi ház a Little Queen Streeten

Az áldozat: Elizabeth Lamb

A bűntény: Az idős és beteg családanyával hangos szóváltást követően, több késszúrással végzett a tettes. A gyilkos eszköz: konyhakés.

Nora Roberts: Megszállottság

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Az agyonlőtt feleség tragédiája I.

Időpont: 1919. július 22.

Helyszín: Regőce, orvosi rendelő

Az áldozat: Jónás Olga

A bűntény: Az áldozat - miután egy éves kislánya szeme láttára háromszor rálőttek revolverrel - súlyos sebesülései ellenére még át tudott menni a szomszédba segítségért, ott azonban egy órán belül elvérzett.

B A Paris: Zárt ajtók mögött

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Brutálisan kivégezte az elnököt I.

Időpont: 1932. május 6.

Helyszín: Franciaország, Párizs, Hotel Salomon de Rothschild

Az áldozat: Paul Doumer, Franciaország miniszterelnöke

A bűntény: A merénylő az előkelő szállodában rendezett könyvvásárra becsempészett Browning kézifegyverrel, három közelről leadott lövéssel gyilkolta meg az elnököt.

Gyerekfejjel, féltéglával gyilkolt I.

Időpont: 1954. június 22.

Helyszín: Új-Zéland, Christchurch, Victoria Park

Az áldozat: Honorah Rieper

A bűntény: A két  fiatalkorú tettes egy harisnyába csavart féltéglával verte agyon az áldozatot.

Hitlernek nézte, ezért lemészárolta főbérlőjét I.

Időpont: 1986.

Helyszín: Izland, Reykjavík

Az áldozat: egy mit sem sejtő főbérlő

A bűntény: Az áldozatot brutális kegyetlenséggel, egy késsel szabályosan feltrancsírozta a tettes. A háttérben Louis Armstrong What a wonderful world című dala szólt.

Camilla Lackberg: Ártatlanok

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Megkínzott holttest a folyóban I.

Időpont: 2000.

Helyszín: Lengyelország, Wroclaw

Az áldozat: Dariusz Janiszewski, üzletember

A bűntény: Hónapokkal az eltűnése után az áldozat megkínzott tetemét halászok fogták ki az Oderából.

Eutanázia helyett brutális feleséggyilkosság I.

Időpont: 2007. január 10.

Helyszín: Skócia, West Burra, Papil

Az áldozat: Mandy Horne

A bűntény: A tolószékhez kötött, súlyosan beteg áldozattal harminc késszúrás végzett, holttestére lemészárolt háziállatai között találtak rá.

Robert Galbraith (J.K. Rowling): Gonosz pálya - Cormoran Strike újabb kalandja

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

És most lehull a lepel az elkövetőkről...

A pap, akit egy utcalány miatt szúrtak le II.

A tettes: Francois Villon

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Ha a középkorban már léteztek volna bulvárlapok, a nagy költőnek minden bizonnyal bérelt helye lett volna a címlapokon. A lehető legkétesebb alakokkal, bűnözőkkel, iszákosokkal barátkozott, kedveseit előszeretettel választotta a leghírhedtebb prostituáltak közül, és többször is összeütközésbe került a törvénnyel. A legsúlyosabb bűntényt 1455 nyarán követte el, amikor egy ismeretlen okból kirobbant szóváltás során megölte Philippe Chermoye atyát, aki állítólag szerelmi riválisa volt. A költőnek VII. Károly király 1456-ban kegyelmet adott - Villon kérvényeiben arra hivatkozott, hogy áldozata utolsó szavaival megbocsátott neki.

Konyhakéssel mészárolta le az anyját II.

A tettes: Mary Lamb

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Az angol írónő - akinek nevét leginkább a bátyjával, Charles-szal közösen írt Shakespeare-mesék kapcsán ismerhetjük - mentálisan súlyosan terhelt családból származott. 1796-ban Charles intézetbe került, Mary-nek pedig egyedül, súlyos anyagi gondokkal küszködve kellett ápolnia beteg anyját, teljesen szenilis apját és balesetből lábadozó öccsét. A mentálisan egyébként is instabil Mary összeroppant a teher alatt, és egy elfajuló vita során egy konyhakéssel halálra szúrta anyját. A gyilkos fegyvert a korábban hazaengedett Charles vette ki húga kezéből, aki a gyilkosság után hat hónapot töltött egy elmegyógyintézetben.

Az agyonlőtt feleség tragédiája I.

A tettes: Csáth Géza

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

A súlyos kábítószerfüggőséggel és paranoiával küzdő író betegesen féltékeny volt feleségére, Jónás Olgára, akit naplójában többek között azzal is vádolt, hogy titokban az életére tör. Élete utolsó éveiben az üldözési mánia és a téboly annyira elhatalmasodott Csáth Gézán, hogy sem családja, sem barátai, sem az orvosi kezelések nem tudtak rajta segíteni. 1919. július 22-én, feldúlt idegállapotban, három pisztolylövéssel halálosan megsebesítette feleségét, majd nagy adag morfiumot vett be és felvágta az ereit. A vérző asszony kétségbeesetten botorkált át a szomszédba segítségért, végül itt érte a halál. Az iszonyú eseménynek a házaspár egy éves kislánya is szemtanúja volt. A tragikus sorsú írót ekkor még sikerült megmenteni. Unokatestvére, Kosztolányi Dezső visszaemlékezései szerint később nem akarta elhinni, hogy meghalt a felesége, még akkor sem, amikor megmutatták neki a temetési számlákat.

Brutálisan kivégezte az elnököt II.

A tettes: Paul (Pavel) Gorgulov

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Az emigráns orosz író-költő (valamint tiltott orvosi műtéteket végrehajtó sarlatán) stílszerűen egy könyvvásárt választott helyszínül ahhoz a merénylethez, amelynek során agyonlőtte az akkori francia elnököt, Paul Doumer-t. A politikai fanatikus Gorgulov az 1917-es forradalomban a bolsevikellenes Fehér Seregben harcolt, és nem tudta megbocsátani a franciáknak, hogy nem támogatták a fehér mozgalmat Oroszországban. Miután a tárgyalások során elvetették az elmezavar lehetőségét, szeptember 14-én guillotine-nal kivégezték.

Gyerekfejjel, féltéglával gyilkolt II.

A tettes: Anne Perry (Juliet Hulme)

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

A történelmi detektívregények népszerű szerzőjéről kevesen tudják, milyen sötét titkot rejt a múltja. A Juliet Hulme néven anyakönyvezett írónő alig töltötte be a tizenhatot, amikor legjobb barátnőjével, Pauline Parkerrel brutálisan meggyilkolta annak anyját. Honorah Rieper és Pauline apja éppen válófélben voltak. A válás azt jelentette, hogy a barátnőknek el kell szakadniuk egymástól. A túlfűtött, beteges fantáziavilágban élő tinik ezt nem bírták volna elviselni, ezért ördögi tervet eszeltek ki. Egy parkbeli séta során egy elhagyatott ösvényen harisnyába csomagolt féltéglával, több mint húsz ütéssel agyonverték Honorah-t. Mivel az új-zélandi törvények szerint a halálbüntetéshez túl fiatalok voltak, a lányokat szabadságvesztésre ítélték. Öt év elteltével kiengedték őket, Juliet pedig Anne Perry néven folytatta életét és sikeres írónővé vált. A gyilkos tinédzserekről 1994-ben Mennyei teremtmények néven Oscar-esélyes film készült, Peter Jackon rendezésében, Kate Winslet főszereplésével.

Hitlernek nézte, ezért lemészárolta főbérlőjét II.

A tettes: Bjarni Bernhardur Bjarnason

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Izlandon a nyolcvanas évek közepén még nem a futballválogatott hősiessége, hanem egy tébolyult művész  iszonytató rémtette tartotta izgalomban a közvéleményt. Bjarni Bernhardur költő és festő akkoriban közepes ismertségnek és népszerűségnek örvendett, ám egy brutális bűntény örökre megváltoztatta az életét. A súlyos mentális problémákkal, skizofréniával és drogfüggőséggel küzdő Bjarni egy elborult pillanatában az - állítólag - önvédelmi célból magánál hordott késsel szabályosan feldarabolta volt főbérlőjét, miközben Louis Armstrong What a wonderful world című, legendás dalát hallgatták a férfi lemezjátszóján. A zavarodott költő szerint tettének semmi racionális oka nem volt, csak hogy drogos tébolyában azt képzelte, áldozata nem más, mint Hitler álruhában. A ma is élő és alkotó, nyugdíjas Bjarni a gyilkosság után csaknem kilenc évet töltött elmegyógyintézetben.

Eutanázia helyett brutális feleséggyilkosság II.

A tettes: Harry Horse (Richard Horne)

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

Harry Horse nevét leginkább bűbájos gyerekkönyvei (pl. a népszerű Kisnyuszi-sorozat) tették ismertté, életének utolsó fejezete azonban egy véráztatta, gyomorforgató, beteg horrorregény lapjaira kívánkozik. 2007. január 10-én, skóciai bungalójában fedezték fel az író holttestét, karjában felesége, Mandy tetemével. Az asszony súlyos beteg volt, sklerózis multiplexben szenvedett, ám kiderült, szó sincs romantikus, Rómeó és Júlia-stílusú közös halálról. Ellenkezőleg: az egész életében depresszióval és indulatkitörésekkel küzdő szerző elképesztő brutalitással, harminc késszúrással mészárolta le párját (állítólag előtte altatókkal próbálta a túlvilágra segíteni), majd az összes háziállatukat megölte, végül pedig magával is végzett.

Megkínzott holttest a folyóban II.

A tettes: Krystian Bala

könyv krimi thriller horror bűntény gyilkos rejtély

A lengyel szerző hátborzongató történetéről nehéz elhinni, hogy igaz, és nem egy krimiíró agyából pattant ki. A hatóságoknak évekig fejfájást okozott Dariusz Janiszewski esete, akinek holttestét az Oderából fogták ki, hónapokkal az eltűnése után. A tetemen brutális kínzás jeleit fedezték fel. A rejtélyt évekig nem sikerült megoldani, mígnem egy detektív kísérteties hasonlóságokat fedezett fel a gyilkosság és Bala 2003-as debütáló regényének, az Amoknak bizonyos részei között. A könyvben szereplő fiatal nőt ugyanúgy kötözik és kínozzák meg, mint Dariuszt, a mindent megúszó gyilkos-narrátor (micsoda véletlen, a neve Chris) pedig egyértelműen az íróra emlékeztet. Bala vesztére az is kiderült, hogy ismerte az áldozatot, aki akkoriban épp az ő exnejével találkozgatott. A saját magát lebuktató, exhibicionista szerzőt 2008-ban 25 évre ítélték. Jelenleg büntetését tölti, és közben új regényén munkálkodik.

 0
Tovább

Minden idők legborzalmasabb könyvborítói - Kitalálod, melyik klasszikusokhoz tartoznak?

Figyelem, az alábbi játékban mindenki csak saját felelősségre vehet részt! Forró kávéval vagy hideg fagyival a kézben különösen veszélyes! A hisztérikus nevetés következtében fellépő fulladásveszély miatt olvasás közben étel és ital fogyasztását  nem javasoljuk! 

Az ember azt hinné, nem olyan bonyolult dolog könyvborítót tervezni a világirodalom klaszikusainak. Adott egy mindenki által ismert szerző és történet, a cím magáért beszél, hol itt a nehézség? És mégis, a könyvkiadók néha egészen elképesztő dolgokkal "lepnek meg" minket. Az egy dolog, hogy mi járhatott a grafikusok fejében, amikor az alábbi förtelmeket megálmodták, de vajon a kiadó hogyan bólinthatott rá ezekre a finoman szólva is formabontó megoldásokra?

Játékra fel! Ki az a csavaros agyú könyvbarát, aki ki tudja találni, a világirodalom mely klasszikus alkotásait rejtik az alábbi borzalmas borítók?

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

A marsbéli táj felett elsuhanó vadászgépek (?) bizonyára megmozgatják a sci-fi rajongók fantáziáját... Mi lehet ez? Egy jó kis Gibson, Asimov vagy Bradbury? Valamelyik Star Wars epizód? Hideg, hideg...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Hát persze! Mi lehetne más mint Baum klasszikus gyerekkönyve, az Oz, a nagy varázsló! A képet nyilván az a jelenet ihlette, amikor a gonosz Nyugati Boszorkány sugárhajtású repülőjével (egy igazi modern boszi nem utazik seprűnyélen) üldözőbe veszi Dorothy-t, de a hűséges Bádogember gyorsan nekik is összeeszkábál egy gépet, a Madárijesztőről pedig kiderül, hogy mellékesen vadászpilóta, így a barátok szerencsésen el tudnak menekülni.

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Nem, nem, ez nem egy görög mitológiai lexikon borítója...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

...hanem egy újabb ifjúsági klasszikusé, a Huckleberry Finné! Egy kétségbeesett, halk miérten kívül másra nem is futja az erőnkből...

Mark Twain: Huckleberry Finn

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

"Zolikám, figyejjémá, hogyan jelezzük, hogy a sztori Olaszországban játszódik? Olasz zászló háttérnek?Jóóó!Na és hogy háborús sztori? Hát kell egy katona...Ja  meg van benne szerelem is. Akkor ölelje meg a katona a nőt, há'nem?"

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Aki pedig még ennyi szájbarágás után sem találja ki, hogy a könyv a Búcsú a fegyverektől, az adja vissza az olvasójegyét! (Azért azt tegyük hozzá, hogy az olasz zászló nem vízszintesen, hanem függőlegesen sávos.)

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

De nem kell aggódni, létezik olyan borító, ami még ennél is szájbarágósabb. Nos, kedves gyerekek, melyik az a nagy realista eszmeregény, amiben egy szakadt (és üveges tekintetű) fiatalember baltával agyonver egy ránézésre is hűdegonosz öregasszonyt?

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Úgy van, a Bűn és bűnhődés! Nagyon ügyesek vagytok!

F.M.Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Bár ez a borító egy az egyben úgy fest, mint egy 80-as évekbeli Burda-katalógus vagy egy Júlia/Romana/Tiffany regényújság címlapja, a valóságban...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

...Stephen King Ragyogás című horrorklasszikusát rejti. Egészen felfoghatatlan, miért gondolta a brazil kiadó, hogy a fülklipszes-válltöméses szőke hölgy segítségével majd jobban fogy a könyv, de az tény, hogy a borítókép szörnyűsége a könyvben bőségesen ecsetelt összes véres borzalmat felülmúlja.

Stephen King: Ragyogás

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Ez akár Az autószerelés kézikönyvének borítója is lehetne...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

...vagy A csavar fordul egyet című klasszikus Henry James kisregényé is. A lélektani thriller sötét, borús-gótikus hangulatát talán nem sikerült tökéletesen eltalálni, de ne vesszünk el az ilyen apró részletekben. A lényeg: a csavar (bár tulajdonképpen ez csak egy csavaranya, ha már technikailag korrektek akarunk lenni).

Henry James: A csavar fordul egyet

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Annyit segítünk, hogy ez a szerző korábban már szerepelt, és hogy a könyvet nem a Greenpeace szponzorálta, illetve nem is kétségbeesett anyukák számára íródott, akik nem tudják rávenni gyermeküket a zöldségfogyasztásra.

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Hihetetlen, de igaz: egy újabb horrorklasszikus, Stephen King Carrie-jének egy német kiadását látjuk. A kétségbeesett tekintetű fiatal lány stimmel, a fejéből kinövő erdő és a pszichedelikus sárgászöld színvilág nagyon nem...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Hm, egy reneszánsz vámpírtörténet vérszomjas szőkeséggel, ez ígéretesnek tűnik...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Jaj bocs, nem...ez csak a Rómeó és Júlia. 

Shakespeare: Rómeó és Júlia - Hamlet, dán királyfi - Szentivánéji álom

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Egy újabb dögös szőkeség, ezúttal így ránézésre egy texasi tehenészlányka, aki a ranchen pihenget épp a szalmakazalban.

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Kérdés, ugyan mi lehet a kapcsolat közte és L.M. Montgomery századfordulós lányregényének kis hősnője, a vörös hajú, sovány, szeplős, csúnyácska kanadai árvalány, Anne Shirley között?

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Nem, ez nem az Állatkert a poggyászomban Gerald Durrelltől...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

...hanem Orczy bárónő romantikus regénye, A Vörös Pimpernel, amely a francia forradalom azon véres szakaszáról szól, amikor az ellenálló arisztokraták haláltmegvető bátorsággal aktatáskákban édes kiscicákat csempésztek ki az országból.

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Egy könyvborító, amely igényességében megközelíti a 200 forintos, puhafedeles romantikus "regények" színvonalát. Már csak a félmeztelen, izmos felsőtestű és izzó tekintetű férfi meg a vízesés hiányzik a képről.

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Virginia Woolf, a nagy angol írónő ennél azért többet érdemelne...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Csak nem egy újabb sci-fi, amely egy elveszett, meztelenül a Földre pottyant űrlény kalandozásairól szól?

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Ja, nem, ez Nabokov Lolitájának japán kiadása...nincs több kérdés.

Vladimir Nabokov: Lolita

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Itt valaki nagyon félreértett valamit...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

...ha azt hitte, Goldman világhírű tündérmeséjéhez, A herceg menyasszonyához passzolni fog egy olyan borító, ami még egy felnőtteknek szóló horror-képregénynél is kissé erős lenne...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Végezetül következzen egy igazi gyöngyszem, ami meglepő módon nem egy filléres fantasy-ponyva, és nem is a Hogyan tévedt el Jeanne d'Arc a budai hegyekben tavaszi hóolvadáskor? című hiánypótló mű...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

...hanem a világirodalom egyik műfajteremtő klasszikusa.

 0
Tovább

Traktorgumiban csináltad már? - Olvasás extrém helyszíneken 

Nehéz lenne nem észrevenni ebben a kánikulában, de ha valakinek mégsem tűnt volna fel, sietünk leszögezni: tombol a nyár. Az utóbbi napokban kicsit talán sok is volt a jóból, és hiába a várva-várt (és persze jól megérdemelt) szünidő, szabadság, a hőségben nehezen találunk magunknak olyan elfoglaltságot, ami kikapcsol és egyben szórakoztat anélkül, hogy teljesen kimerítené a melegtől amúgy is igénybevett szervezetünket.

Szerencsére az olvasáshoz nem szükséges semmiféle fizikai erőkifejtés, és - ahogy alábbi összeállításunkból is látszik - tulajdonképpen bárhol, bármikor művelhető. Nincs kéznél kényelmes karosszék vagy nyugágy? Annyi baj legyen! Folyamatosan nyaggatnak a gyerekek vagy a szomszédban túl hangosan nézik a meccset? Ne hagyjuk magunkat! Pár perc (vagy néhány fejezetnyi) nyugalom nekünk is jár! Olvasásra alkalmas búvóhelyet pedig könnyebb találni, mint gondolnánk. És ha elsőre kissé idegenkednénk is a szokatlan helyszínektől és helyzetektől, néhány lebilincselő oldal kedvenc könyvünkből máris elfeledteti velünk, hogy épp egy traktorgumiban, háztetőn, vagy több ezer méter magas sziklafalon faljuk a betűket.

Következzenek a legmeghökkentőbb olvasási helyszínek és az idei nyár legüdítőbb, legizgalmasabb könyvújdonságai!

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller
Nincs is jobb a kánikulában, mint elmerülni a hűsitő hullámokban és kedvenc Grisham könyvünkben.
 

John Grisham: Magányos farkas

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller
Persze aki nem tud eljutni a tengerpartra, házilag is megoldhatja a felfrissülés problémáját...

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller
Ha a tengerpartnál hűvösebb klímára vágyunk, irány a hegyvidék! Már maga a "táborhely" is elég extrém, de hogy az úriember több ezer méter magasban függve is nyugodtan olvasgat...ez ám a hidegvér!

Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller
Ez a fotó már ránézésre is hűsítő! Bár a kislány elég nyűgösnek tűnik, hogy bátyja az ismételt nógatásra sem indul el a szánkóval - hiába, a kalózkalandok még a szánkózásnál is izgalmasabbak!

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller
Aki a forró napokat az irodában tölti, annak is jár pár perc kikapcsolódás - még ha ehhez az asztal alá is kell bújnia.

Jill Mansell: Van az a pénz?

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller
Egy még tutibb búvóhely olvasáshoz - elősorban leendő Pókembereknek ajánljuk.

Berg Judit: Rumini kapitány

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller
Egy megdöbbentően szép háborús fotó: katona könyvvel

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller
A vidéki szünidő örömei

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller
Így kell stresszmentesen vásárolni gyerekkel - bár nem árt két bevásárlókocsival nekiindulni, mert ebbe már nem nagyon fér semmi.

Vadadi Adrienn: A Palacsinta tábor - Nyári ovis mesék

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller
De az igazi stresszmentes bevásárlás az, ha egy nyüzsgő áruház padlóján ülve is képes vagy belefeledkezni kedvenc könyvedbe.

Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller
Azért így nehéz lehet lapozni...

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller
Mert egy jó könyv még a focinál is izgalmasabb lehet!

Dárdai Pál-Pietsch Tibor: DÁRDAI - Pál könyve

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller
És ha már végképp elegünk van mindenből és mindenkiből...

Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei

olvasás könyv extrém vicces könyvújdonság bestseller

 0
Tovább

Elképesztő könyves illúziók - ilyet még nem láttál!

Ne a borítójáról ítéld meg a könyvet - tartja a régi mondás, ami annak ellenére igaz, hogy manapság egyre nagyobb a vizuális hatáskeltés szerepe a könyvkiadásban. Minden szakmabeli tudja, hogy egy jól eltalált borítóval hatalmasat lehet dobni az eladási statisztikákon, és ha még egy kis extra humort is bele lehet csempészni, a siker garantált.

Az alábbi összeállításban szereplő képek nem reklámcélokra készültek, de akár egy ütős marketingkampányban is megállhatnák a helyüket. Hihetetlenül ötletesek, fantáziadúsak, viccesek és főleg remekül beállítottak - nemcsak az olvasáshoz, hanem a kreatív fotózáshoz is kedvet csinálnak!

könyv könyvborító vicces fotó kreatívCharlaine Harrisnek, a népszerű True Blood-vámpírsorozat írónőjének könyvborítói szinte kínálják magukat a fotós kísérletezgetésre. Mit lehetne például kihozni ebből?

Charlaine Harris: Lidércfény - True Blood 5.

könyv könyvborító vicces fotó kreatív

könyv könyvborító vicces fotó kreatív

könyv könyvborító vicces fotó kreatívEgy hamisítatlan, szőke skandináv "szépség", a skandináv krimik kedvelőinek pedig egy remek könyv:

Michael Hjorth- Hans Rosenfeldt: A néma lány

könyv könyvborító vicces fotó kreatív

könyv könyvborító vicces fotó kreatív

könyv könyvborító vicces fotó kreatív

könyv könyvborító vicces fotó kreatívMég ha a borító alapján nem is gondolnánk, James W. Ziskin könyve egy lebilincselő thriller. Belevaló főszereplője, az agilis nyomozólány majdnem olyan izgalmas karakter, mint John Grisham magányos farkasa.

John Grisham: Magányos farkas

könyv könyvborító vicces fotó kreatív

könyv könyvborító vicces fotó kreatív

könyv könyvborító vicces fotó kreatívA megfilmesítéseknek köszönhetően reneszánszukat élik a klasszikus képregények. Ugyan ki ne bújna szívesen kedvenc szuperhőse vagy szupergonosza bőrébe egy fotó erejéig?

Shari Lieberman-Al Barrionuevo: Batman-Hush visszatér 1. rész

könyv könyvborító vicces fotó kreatív

könyv könyvborító vicces fotó kreatívSzerelem minden mennyiségben! Azoknak, akik kedvelik az olyan romantikus történeteket, mint az Egy gésa emlékiratai, Jojo Moyes sikerkönyve is tetszeni fog.

Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

könyv könyvborító vicces fotó kreatív

könyv könyvborító vicces fotó kreatív

könyv könyvborító vicces fotó kreatívA legtöbb Putyinról szóló könyv borítója mintha csak az ilyesfajta fotós viccekre lenne kitalálva. Anna Arutunyan életrajzi, tényfeltáró kötetet azonban ezenkívül izgalmas, lebilincselő és tanulságos olvasmány is.

Anna Arutunyan: A Putyin-varázs - Isten, hatalom, korrupció Oroszországban

könyv könyvborító vicces fotó kreatív

könyv könyvborító vicces fotó kreatívLouise Booth könyve egy autista kisfiú és egy macska megható történetét meséli el. Mark Heddon zseniális, gyermeknek és felnőtteknek egyaránt szóló, díjnyertes regényének középpontjában szintén az autizmus áll.

Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

könyv könyvborító vicces fotó kreatív

könyv könyvborító vicces fotó kreatív

 0
Tovább
«
12

keményborító

blogavatar

A könyvek társasága amúgy is biztonságosabb, mint az embereké.

Utolsó kommentek