Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ínycsiklandozó irodalom

Kedvenc irodalmi hőseinket az teszi igazán szerethetővé, hogy emberiek, és időről-időre magunkra ismerhetünk bennük. Nekik is megvannak a maguk fizikai szükségletei, mint például a táplálkozás. Ki finnyásan csipegetve, ki hedonista módon elmerülve a kulináris élvezetekben, ki kényszeresen, ki unottan, puszta szükségszerűségből eszik, és persze olyan is van, aki csak álmodozik arról, hogy egyszer végre jóllakjon.

Az alábbiakban izgalmas gasztronómiai játékra hívjuk olvasóinkat: ki emlékszik rá, melyik híres könyvben melyik szereplő fogyasztotta a következő ételeket? Játékra fel, megfejtések a cikk alján!

Madeleine-keksz

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Amikor egy téli napon, hogy hazatértem a városból, anyám látva, hogy didergek, ajánlotta, hogy szokásom ellenére igyak egy kevéske teát. Először nem akartam inni, de aztán, nem tudom, hogy miért, mégis meggondoltam magam. A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve."

Halkocsonya

könyv irodalom recept étel gasztronómia"A pirított kenyérnek enyhe füstszaga volt, de a hús! A zsíros kocsonya!! A meleg kenyéren olvadó lé!!! Ettek hangtalanul."

Sajtos szendvics és tejeskávé

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Ha el is megyek valahová, rendszerint sajtos szendvicset és tejeskávét eszem. Nem sok, de sok benne a vitamin. "

Ételmaradékok

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Volt ott félig romlott főzelék, vacsoráról maradt csontok, dermedt fehér mártással körülvéve, néhány szem mazsola és mandula, egy darab sajt, melyről ... két nappal azelőtt kijelentette, hogy élvezhetetlen; egy darab száraz kenyér, egy szelet vajas kenyér és egy szelet megsózott vajas kenyér."

Töltött káposzta

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Akkor jött a töltött káposzta. - Ötvenet! - mondta magában...és a szemére fátyol szállt. Nagy darab húsok voltak a töltött káposzták közé téve ráadásnak. És ... amint a három hatalmas töltelék után egy ilyen darab szívós, fövetlen, rágatlan húsdarabot le akart gyűrni, rémülten állott föl. A szeme kidagadt, szinte kiugrott vastag szemöldökei alól, a nyakán az erek kötél vastagra dagadtak."

Almás lepény és fagyi

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Közben megettem még egy almás lepényt fagylalttal. A belem mást sem látott még az úton, de nem bántam, mert ízlett, és tudtam, hogy eledelnek tápláló."

Avokádó

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Aztán következett az avokádó és a ráksaláta. A nagyapám minden vasárnap csempészett nekem egy avokádót, melyet a táskájába rejtetett, hat piszkos ing és a vasárnapi képregény alá."

Répaleves

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Imitt-amott gyanúsabb füstök keveredtek el barátságosabb gőzökkel, valamerről ismerős csörömpölés szállt fel hozzám puhán, mint a harangszó álmainkban, s keresgélő tekintetem ott alant rá is bukkant a cipekedő menetre, a vállra vetett rudak, a rudakon meg a párolgó kondérok súlyától roskadozva, s a fanyar szagú levegőben a távolból, semmi kétség, répaleves illatára ösmertem."

Grapefruit

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Negyedekbe vágta a grapefruitot... aztán nyolcadokba... aztán tizenhatodokba... aztán elkezdte céltalanul hasogatni a maradékot."

Szardínia

könyv irodalom recept étel gasztronómia"De Mama már reggelire olajos szardíniát evett, két óra múlva, ha nem volt éppen vevő az üzletben, nekiesett a bohnsacki sprotnival teli furnérládának, ebédre sült lepényhalat vagy tőkehalat kért mustárszósszal, s délután megint ott volt a kezében a konzervnyitó: aszpikos angolnát, göngyölt heringet, vagy sült heringet evett..."

Balaton szelet

könyv irodalom recept étel gasztronómia"Végeredményben mindegy, de megvan a pontos könyvelésem, négyszáz darabot tudok per óra pucéron, így meg, hogy nem veszem le az ezüstpapírjukat, ötszázhetvenet. Állnak a kicsikék sorban, mint a dominó, rájuk irányítom az állólámpát, Badacsonyból lehet ilyen a kilátás napos időben, vagy inkább Tihanyból, nekem az már mindegy, de az öreg Jenő úgy mondja, hogy Tihany."

Cserna Szabó András, Fehér Béla: Ede a levesben - Gasztrokrimik

könyv irodalom recept étel gasztronómia

Madeleine-keksz - Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában

Ízek, illatok, emlékek... Proust zseniális könyvének narrátorában a teába mártott sütemény zamata ébreszti fel a múlt emlékeit. A Madeleine-keksz kétségkívül a világirodalom - mára szimbólummá lett - leghíresebb ételeinek egyike.

Halkocsonya - Fekete István: Tüskevár

könyv irodalom recept étel gasztronómia

A Matula-főzte halászlénél csak egy dolog lehet jobb: a Matula-féle halkocsonya!

Sajtos szendvics és tejeskávé - J. D. Salinger: Zabhegyező

A problémás tini, Holden Caulfield tudja jól, szerelmi bánatra nincs hatásosabb orvosság, mint a sajtos szerndvics, ezért tragikus randija után ezzel vigasztalódik.

Ételmaradékok - Franz Kafka: Az átváltozás

könyv irodalom recept étel gasztronómia

Ezt az ínycsiklandó menüt Gregor gondoskodó húga tálalja fel a rovarrá változott főhősnek a novella elején. Később - a többi családtaghoz hasonlóan - ő is meggyűlöli bátyját és már nem fordít ekkora gondot az étkezésére.

Töltött káposzta - Móricz Zsigmond: Tragédia

könyv irodalom recept étel gasztronómia

Móricz egyik leghatásosabb novellájának jelentéktelen "hőse", Kis János szemében a töltött káposzta nem pusztán étel, hanem a lázadás szimbóluma, amely aztán tragikomikus módon a vesztét is okozza.

Almás lepény és fagyi - Jack Kerouac: Úton

A beat-kultúra legendás regényének főhőse jobbára drogokon és alkoholon él, de néha azért egy-egy falat ételt is magához vesz. Többnyire vaníliafagylaltos almáspitét, mert az tapasztalatai szerint olcsó és tápláló.

Avokádó - Sylvia Plath: Az üvegbura

könyv irodalom recept étel gasztronómia

Az Üvegbura hősnője, Esther Greenwood számára az avokádó több, mint étel:  a konvenciók elleni lázadás, a múltidézés és az önnyugtatás eszköze.

Répaleves - Kertész Imre: Sorstalanság

könyv irodalom recept étel gasztronómia

A legyengült, beteg, éhező Gyurit a buchenwaldi koncentrációs táborban a rabok répalevesének illata könnyekre fakasztja és felébreszti benne az életben maradás vágyát.

Grapefruit - Hunter S. Thompson: Félelem és reszketés Las Vegasban

Thompson őrült regényében Raoul Duke és Dr.Gonzo is a féktelen ivászatot és drogozást részesíti előnyben a táplálkozással szemben, de a grapefruithoz valami érthetetlen okból kifolyólag a végsőkig ragaszkodnak.

Szardínia - Günter Grass: A bádogdob

A kis Oscar morbid körülmények között veszíti el szeretett mamáját: a tragikus sorsú nő addig tömi magát hallal, míg mérgezést és sárgaságot kap, amibe belehal.

Balaton szelet - Parti Nagy Lajos: A hullámzó Balaton

A kortárs magyar irodalom emblematikus írójának emblematikus főhőse a "versenyzabáló", aki nyugdíjaskori szintentartó edzés gyanánt csomagolással együtt eszi ezt az emblematikus magyar édességet.

 0
Tovább

Minden idők legborzalmasabb könyvborítói - Kitalálod, melyik klasszikusokhoz tartoznak?

Figyelem, az alábbi játékban mindenki csak saját felelősségre vehet részt! Forró kávéval vagy hideg fagyival a kézben különösen veszélyes! A hisztérikus nevetés következtében fellépő fulladásveszély miatt olvasás közben étel és ital fogyasztását  nem javasoljuk! 

Az ember azt hinné, nem olyan bonyolult dolog könyvborítót tervezni a világirodalom klaszikusainak. Adott egy mindenki által ismert szerző és történet, a cím magáért beszél, hol itt a nehézség? És mégis, a könyvkiadók néha egészen elképesztő dolgokkal "lepnek meg" minket. Az egy dolog, hogy mi járhatott a grafikusok fejében, amikor az alábbi förtelmeket megálmodták, de vajon a kiadó hogyan bólinthatott rá ezekre a finoman szólva is formabontó megoldásokra?

Játékra fel! Ki az a csavaros agyú könyvbarát, aki ki tudja találni, a világirodalom mely klasszikus alkotásait rejtik az alábbi borzalmas borítók?

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

A marsbéli táj felett elsuhanó vadászgépek (?) bizonyára megmozgatják a sci-fi rajongók fantáziáját... Mi lehet ez? Egy jó kis Gibson, Asimov vagy Bradbury? Valamelyik Star Wars epizód? Hideg, hideg...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Hát persze! Mi lehetne más mint Baum klasszikus gyerekkönyve, az Oz, a nagy varázsló! A képet nyilván az a jelenet ihlette, amikor a gonosz Nyugati Boszorkány sugárhajtású repülőjével (egy igazi modern boszi nem utazik seprűnyélen) üldözőbe veszi Dorothy-t, de a hűséges Bádogember gyorsan nekik is összeeszkábál egy gépet, a Madárijesztőről pedig kiderül, hogy mellékesen vadászpilóta, így a barátok szerencsésen el tudnak menekülni.

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Nem, nem, ez nem egy görög mitológiai lexikon borítója...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

...hanem egy újabb ifjúsági klasszikusé, a Huckleberry Finné! Egy kétségbeesett, halk miérten kívül másra nem is futja az erőnkből...

Mark Twain: Huckleberry Finn

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

"Zolikám, figyejjémá, hogyan jelezzük, hogy a sztori Olaszországban játszódik? Olasz zászló háttérnek?Jóóó!Na és hogy háborús sztori? Hát kell egy katona...Ja  meg van benne szerelem is. Akkor ölelje meg a katona a nőt, há'nem?"

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Aki pedig még ennyi szájbarágás után sem találja ki, hogy a könyv a Búcsú a fegyverektől, az adja vissza az olvasójegyét! (Azért azt tegyük hozzá, hogy az olasz zászló nem vízszintesen, hanem függőlegesen sávos.)

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

De nem kell aggódni, létezik olyan borító, ami még ennél is szájbarágósabb. Nos, kedves gyerekek, melyik az a nagy realista eszmeregény, amiben egy szakadt (és üveges tekintetű) fiatalember baltával agyonver egy ránézésre is hűdegonosz öregasszonyt?

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Úgy van, a Bűn és bűnhődés! Nagyon ügyesek vagytok!

F.M.Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Bár ez a borító egy az egyben úgy fest, mint egy 80-as évekbeli Burda-katalógus vagy egy Júlia/Romana/Tiffany regényújság címlapja, a valóságban...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

...Stephen King Ragyogás című horrorklasszikusát rejti. Egészen felfoghatatlan, miért gondolta a brazil kiadó, hogy a fülklipszes-válltöméses szőke hölgy segítségével majd jobban fogy a könyv, de az tény, hogy a borítókép szörnyűsége a könyvben bőségesen ecsetelt összes véres borzalmat felülmúlja.

Stephen King: Ragyogás

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Ez akár Az autószerelés kézikönyvének borítója is lehetne...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

...vagy A csavar fordul egyet című klasszikus Henry James kisregényé is. A lélektani thriller sötét, borús-gótikus hangulatát talán nem sikerült tökéletesen eltalálni, de ne vesszünk el az ilyen apró részletekben. A lényeg: a csavar (bár tulajdonképpen ez csak egy csavaranya, ha már technikailag korrektek akarunk lenni).

Henry James: A csavar fordul egyet

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Annyit segítünk, hogy ez a szerző korábban már szerepelt, és hogy a könyvet nem a Greenpeace szponzorálta, illetve nem is kétségbeesett anyukák számára íródott, akik nem tudják rávenni gyermeküket a zöldségfogyasztásra.

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Hihetetlen, de igaz: egy újabb horrorklasszikus, Stephen King Carrie-jének egy német kiadását látjuk. A kétségbeesett tekintetű fiatal lány stimmel, a fejéből kinövő erdő és a pszichedelikus sárgászöld színvilág nagyon nem...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Hm, egy reneszánsz vámpírtörténet vérszomjas szőkeséggel, ez ígéretesnek tűnik...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Jaj bocs, nem...ez csak a Rómeó és Júlia. 

Shakespeare: Rómeó és Júlia - Hamlet, dán királyfi - Szentivánéji álom

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Egy újabb dögös szőkeség, ezúttal így ránézésre egy texasi tehenészlányka, aki a ranchen pihenget épp a szalmakazalban.

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Kérdés, ugyan mi lehet a kapcsolat közte és L.M. Montgomery századfordulós lányregényének kis hősnője, a vörös hajú, sovány, szeplős, csúnyácska kanadai árvalány, Anne Shirley között?

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Nem, ez nem az Állatkert a poggyászomban Gerald Durrelltől...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

...hanem Orczy bárónő romantikus regénye, A Vörös Pimpernel, amely a francia forradalom azon véres szakaszáról szól, amikor az ellenálló arisztokraták haláltmegvető bátorsággal aktatáskákban édes kiscicákat csempésztek ki az országból.

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Egy könyvborító, amely igényességében megközelíti a 200 forintos, puhafedeles romantikus "regények" színvonalát. Már csak a félmeztelen, izmos felsőtestű és izzó tekintetű férfi meg a vízesés hiányzik a képről.

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Virginia Woolf, a nagy angol írónő ennél azért többet érdemelne...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Csak nem egy újabb sci-fi, amely egy elveszett, meztelenül a Földre pottyant űrlény kalandozásairól szól?

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Ja, nem, ez Nabokov Lolitájának japán kiadása...nincs több kérdés.

Vladimir Nabokov: Lolita

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Itt valaki nagyon félreértett valamit...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

...ha azt hitte, Goldman világhírű tündérmeséjéhez, A herceg menyasszonyához passzolni fog egy olyan borító, ami még egy felnőtteknek szóló horror-képregénynél is kissé erős lenne...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

Végezetül következzen egy igazi gyöngyszem, ami meglepő módon nem egy filléres fantasy-ponyva, és nem is a Hogyan tévedt el Jeanne d'Arc a budai hegyekben tavaszi hóolvadáskor? című hiánypótló mű...

könyv borító vicces klasszikus világirodalom

...hanem a világirodalom egyik műfajteremtő klasszikusa.

 0
Tovább

Morbid kézikönyv hobbigyilkosoknak - Ha már kinyírtad, ásd is el!

A jó hír az, hogy dacára az ellenkező híreszteléseknek az emberek még mindig olvasnak könyveket. Mondhatnánk, a Gutenberg-galaxis él és virul, köszöni szépen, jól van. A rossz hír az, hogy soha nem látott mértékben önti el a könyvesboltok polcait a botrányirodalom. Míg a sokat átkozott világhálón egyre inkább szűrik a tartalmakat és egyre intenzívebb megfigyelés alatt tartják a felhasználókat, a könyvpiacon szinte bármi megjelenhet, korlátozás nélkül. Például olyan  - számos országban már most bestseller - kiadvány is, amelynek segítségével az átlagember is megtanulhat szakszerűen bombát készíteni, holttestet eltüntetni, eszméletlenre verni valakit, vagy éppen autót lopni.

Clint Emerson: 100 halálos technika - a túléléshez

túlélés botrány könyv irodalom bear grylls clint emerson titkos ügynök

Persze megközelíthetjük a témát más nézőpontokból is. A kiadó lelkes kampányából úgy tűnik, mintha a szerző, Clint Emerson, az amerikai haditengerészet nyugállományba vonult elit kommandósa valóságos hős lenne, aki felebaráti szeretettől vezérelve, kizárólag az emberiség érdekében cselekszik ezekben a sötét időkben (Batman, Amerika Kapitány és a többiek titokban elmorzsolnak egy könnycseppet). A volt SEAL titkos ügynök 100 halálos technika – a túléléshez címet viselő „túlélési kézikönyve” segítségével arra akar tanítani minket, hogyan maradjunk életben és védjük meg magunkat napjaink veszélyes világában, ahol bármikor terrorcselekmény, lövöldözés, vagy épp virtuális bűncselekmény áldozatává válhatunk.

A szerző, aki nem vállal felelősséget

túlélés botrány könyv irodalom bear grylls clint emerson titkos ügynök

Igazán megható ez a gondoskodás, már keresem is, melyik esernyőmből fabrikálhatnék ólmosbotot, hogy a 6-os villamoson a táskámban matató zsebesek körmére koppintsak vele (ha közben egy-két csontjuk eltörik, annál jobb). Persze fordítva is elsülhet a dolog, például ha én lépek rá véletlenül valakinek a lábára a délutáni csúcsforgalomban, és az illető – szigorúan önvédelmi céllal persze – jól elagyabugyál egy házilag, újságpapírból gyártott szegecses bunkóval, vagy ököllel tanít móresre Emerson módszere szerint úgy, hogy az agyam előre-hátra csapódjon az agyvizemben és biztosan elveszítsem az eszméletem. Ezeket az életben maradáshoz feltétlenül szükséges képességeket ugyanis – sok más mellett – mind el lehet sajátítani a könyvből.

Howard E. Wasdin - Stephen Templin: A 6. számú SEAL-csoport

túlélés botrány könyv irodalom bear grylls clint emerson titkos ügynök

Szóval Emerson lehet éppen hős is, de akinek ez a megközelítés túl erős, az biztosan örömmel fogadja az olyan, könnyedebb véleményeket, mint amilyen a kötethez ajánlást író Bear Gryllsé, vagy magáé a szerzőé. A túlélőceleb és a volt kommandós egyetértenek abban, hogy a könyv elsődleges célja az önvédelmi technikák bemutatása mellett a szórakoztatás. Kérdés, vajon mennyire találnák szórakoztatónak, ha valaki a 100 halálos technikából elsajátított profi módszerrel törné fel az ő garázsukat és lopná el az ő kocsijukat, mindezt természetesen úgy, hogy a rendőrség sose akadjon a nyomára -  mert a könyvből ezt is jól megtanulta!

Bear Grylls, aki szintén milliókat kaszált "túléléssel"

túlélés botrány könyv irodalom bear grylls clint emerson titkos ügynök

Bár a szórakoztató irodalom műfaji határai elég tágak, talán nem én vagyok az egyetlen, aki szerint a házi bombagyártás szakszerű és olvasóbarát (műve közérthetőségére nagy hangsúlyt fektet a szerző, ergo nem kell atomfizikusnak lennünk ahhoz, hogy megértsük az instrukciókat) leírása ezeken a határokon kívül esik. Ugyanez a helyzet a holttestek vagy éppen a DNS profi eltüntetésének különböző módozataival. Az önvédelem kategóriája szintén kérdéses Emersonnál: hogyan tartozik bele például a robbanószerek otthoni előállítása? Ez talán inkább a terrorcselekményhez áll közelebb, bár az is igaz, hogy ha én robbantom fel őket, ők már nem robbanthatnak fel engem…

Bear Grylls: Extrém ételek - Mit egyél, ha az életed múlik rajta?

túlélés botrány könyv irodalom bear grylls clint emerson titkos ügynök

Persze ahogy a szerző mondja, ha eljön a világvége, mindent szabad. Jómagam inkább úgy fogalmaznék, ha az embereknek mindent szabad, a vártnál jóval hamarabb eljön az a bizonyos világvége. Például ha néhány ezer forintért bárki korlátozás nélkül hozzájuthat egy olyan kiadványhoz, amelynek segítségével hivatásos kémeket, bérgyilkosokat, terroristákat megszégyenítő módon követheti el a legsötétebb bűncselekményeket… Amikért természetesen sem a szerző, sem a kiadó nem vállal felelősséget.

Peter Darman: Túlélés

túlélés botrány könyv irodalom bear grylls clint emerson titkos ügynök

Komolyra fordítva a szót: Clint Emerson 100 halálos technika – a túléléshez című „kézikönyve” (amely a könyvesboltokban többnyire a „Hobbi, szabadidő” polcokon található meg…hm) számtalan erkölcsi kérdést vet fel, hiszen a címben ígért túlélési technikák helyett gyakorlatilag bűncselekmények profi kivitelezéséhez és a hatóság megtévesztéséhez ad tippeket és segítséget az egyszerű olvasóknak. Igazi botránykönyv tehát, ami iránt természetesen hatalmas az érdeklődés. Elvileg az átlagembernek íródott, de mivel bárki hozzáférhet, piti tolvajok, rablógyilkosok, képzett terroristák ugyanúgy tanulhatnak belőle. Pont egy ilyen könyv az, amire most az emberiségnek szüksége volt - mintha nem lenne enélkül is elég veszélyes a világ.

 0
Tovább

Anya, olvassunk!

Biztos, hogy egy újabb cserepes virágnak örülne a legjobban? A közös wellnesshétvége most nem fér bele a költségvetésbe, de valami igazi élménnyel akarod megajándékozni ezen a különleges napon? Szeretnéd kifejezni, mit jelent neked az ő nem múló szeretete, de nem találod a megfelelő szavakat?

Közeleg az anyák napja. Szerencsére manapság egyre többen igyekeznek a szokásos szobanövény vagy virágcsokor dilemmán túllépve valóban személyre szóló ajándékot kitalálni édesanyjuknak. A legszebb meglepetést kétségkívül a közös élmények jelentik, mert ezek azok, amik összekötnek minket.

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regényHa a nyaralást kettesben vagy a vacsorát a drága étteremben most nem is engedheted meg magadnak, van egy olyan  - nem költséges, ám annál maradandóbb - ajándék, amivel meglepheted őt, ez pedig a közös olvasás élménye. A közös olvasmány két ember között szoros kötelék és szép emlék lehet akkor is, ha több ezer kilométer távolságból olvassák ugyanazt a könyvet. Együtt izgulni, sírni, nevetni a történeten, megbeszélni a kedvenc részeket, szereplőket vagy hogy mi lett volna, ha…

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regényAz alábbiakban összeállítottunk egy listát segítségül azoknak, akik az idei anyák napján szeretnék a közös olvasás csodálatos élményével megajándékozni édesanyjukat. Olyan lebilincselő, magyar- és világirodalmi könyveket válogattunk, amelyek központi témája az anyaság. Romantikus, hátborzongatóan izgalmas, csípősen ironikus, megdöbbentő, filozofikus, tragikus, könnyesen kacagtató…ezek között a regények között te is biztosan megtalálod a leginkább személyre szóló anyák napi ajándékot!

Emma Donoghue: A szoba – Az Oscar-díjas film alapjául szolgáló regény

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Az ötéves Jack számára a Szoba maga a világ. Itt született, és Anyával együtt itt eszik, játszik, alszik és tanul. Jack képzeletét számtalan csoda foglalkoztatja - a tojáshéjakból épített kígyó az Ágy alatt, a Tévében látott képzeletbeli világ, a kuckó a Szekrényben, a ruhák között, ahová Anya esténként lefekteti, hátha jön Patás...
A Szoba Jack számára az otthont jelenti, de Anya számára börtön, ahol tizenkilenc éves kora óta - hét esztendeje - raboskodik. A Jack iránt érzett szeretetből egy egész életet épít fel a kisfiú számára tizenkét négyzetméteren. Ám ahogy Jack kíváncsisága egyre nagyobb, úgy nő Anya kétségbeesése is, hiszen tudja, hogy a Szoba hamarosan szűk lesz kettőjüknek.

A történet, amely Jack egyszerre megható és vidám előadásában bontakozik ki, a szívfacsaró körülmények közepette is legyőzhetetlen szeretetről, az anya és gyermeke közötti elszakíthatatlan kötelékről mesél. Megrázó, felemelő és magával ragadó regény, amely mindvégig mélyen emberi és megindító marad.

A Szoba az a hely, amit sosem fogunk elfelejteni.

Vámos Miklós: Anya csak egy van

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Az "Anya csak egy van" Vámos Miklós nagyregényeinek egyike, 1992-94-ből. Tizenöt év alatt harmincnyolc kiadást ért meg. A világ azóta sokat változott, a mániás-depressziós - mindközönségesen: félbolond - anya viszont pontosan olyan, amilyen sok-sok sorstársa napjainkban. Elviselhetetlen és mulatságos. Szerencsétlen és mázlista. Félénk és bátor. Érzelemszegény és szerelmes.

A könyv végére megértjük, mennyivel fajsúlyosabb ember ez az idős hölgy, mint hinnénk. Míg az első fejezetekben sajnáljuk, az utolsókban már-már irigyeljük, bármilyen megrázó a sorsa. Meghat és megnevettet. Ha a regényt befejezve úgy érezzük, ideje fölhívnunk a saját anyánkat, jó nyomon járunk - a szerző írói nyílvesszeje célba talált.

Rosamunde Pilcher: Ház a tengerparton

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

A Kagylókeresők és a Szeptember népszerű szerzőjének romantikus regénye a festői Cornwall tájain játszódik. A kétgyermekes fiatalasszony férje halála után ide tér vissza, a barátnőjénél keresve vigaszt. A magányos tengerparti séták során újra találkozik tíz évvel korábbi szerelmével, s a viszontlátás kibillenti lelki egyensúlyából, és életének végiggondolására készteti. Visszaemlékezik anyja zsarnok szeretetében eltelt gyermekkorára, elsietett és rosszul sikerült házasságára, az örökké mások által meghatározott életére. Virginia ezúttal úgy dönt, hogy kézbe veszi sorsának irányítását.

Szabó Magda: Régimódi történet

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

„Anyámat 1967-ben vesztettem el, azt hittem, sose lesz belőlem ép ember a temetése után. Hogy valahogy talpra álltam, férjemnek köszönöm, aki szokott csöndes estéink egyikén nagyon is felfogott hallgatásomból azzal a szelíd mondattal idézett vissza reális életünkbe: „Rajtad mindig a munka segített, miért nem élsz a magad gyógyszerével? Lenke – mindketten így hívtuk anyámat – mióta élsz, mindig begyógyította minden reális-irreális sebedet. Tündér gyermekének születni nagy áldás, miért nem akarod rögzíteni az emlékét, hogy mások is megismerhessék? Te vagy az egyetlen, aki megteheti és képes erre.”

Mario Puzo: Mamma Lucia

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Az 1920-as években Lucia Santa azért indul el Dél-Olaszország egyik eldugott hegyi falujából az Újvilágba, mert tudja, hogy lennie kell egy jobb életnek is. De az az élet, amely New Yorkban, a Tizedik sugárút környékén vár rá, még a legerősebb asszonyt is megtörheti. Két tragikus házassság után, hat gyerekkel, akikről egyedül kell gondoskodnia, már-már kilátástalan helyzetbe kerül. A nagy szegénység ellenére összetartja a családot. Nincs könnyű dolga, hiszen lobbanékony természetű lánya úgy akar élni és szeretni, mint egy igazi amerikai, legidősebb fia pedig túlontúl közeli kapcsolatba kerül a maffiával.

Romain Gary: A virradat ígérete

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

„Fognak ők még csodálkozni. Egyszer majd aranybetűkkel lesz bevésve a neved az iskola minden falába. Holnap bemegyek, és felolvasom nekik a legutóbbi verseidet. Színésznő voltam, nagy színésznő, tudok verset szavalni. Te leszel az új D'Annunzio! Az új Victor Hugo! Nobel-díjat fogsz kapni” – suttogta a kisfiú fülébe a büszke anya, és a kisfiút ez a félelmetes erejű anyai akarás hajtotta egy életen át munkára, kalandra, veszélyről veszélyre.
A koravén Romuska nem veszi komolyan anyja áradozásait, egészen addig, amíg szembesülnie nem kell azzal, hogy támasza, egyetlen rajongója súlyos beteg, és lehet, hogy már nem éri meg, hogy fiát hősként ünnepelje a világ. Rádöbben, hogy ennek a fantasztikus, különc asszonynak, aki minden áldozatot meghozott azért, hogy egy idegen országban egyedül felnevelje „tatár-zsidó fiát”, nem szabad úgy meghalnia, hogy ő cserbenhagyja. És elkezdődik a drámai versenyfutás az idővel.
Ebben a legkevésbé sem szokványos (mert a puszta tényekhez csak hézagosan ragaszkodó) életrajzban Romain Gary élete első negyven évéről számol be, arról, hogy végül sikerült valóra váltania anyja álmait, hitt a hitében, és összehozta az író-pilóta-diplomata hármas karriert, így próbálva meghálálni az anyai szeretetnek azt a hallatlan özönét és áldását, amely végigkísérte ifjúkorát.
A virradat ígérete a francia olvasók és kritikusok szerint Romain Gary (Émile Ajar) egyik legjobb regénye. A nagy sikerű Előttem az élet (amelynek Magyarországon az elmúlt 35 évben számos kiadása volt) voltaképpen A virradat ígérete „remake-je”, tükörregénye. Szőllősy Klára  a könyvről: „azt hiszem, ennél szebben még aligha írták meg az önző-önzetlen, erőszakosan odaadó, méregből s mézből összeszűrt anyai szeretet krónikáját.”

Bartis Attila: A nyugalom

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Anya és fia él együtt egy pesti lakásban. Az anya egykor ünnepelt, imádói által bálványozott, irigyei által megvetett és gyűlölt színésznő volt. Szenvedélyes, érzéki nő, aki mindig úgy gondolta: szükség esetén szinte bármit megbocsát magának az ember . 15 éve a lábát sem teszi ki a lakásból. Szorong, retteg, gyűjtögeti disszidált lánya leveleit és árgus szemekkel figyeli íróvá lett fia minden mozdulatát. És miközben odakint szép lassan összeroskad egy politikai rendszer, egyre nyilvánvalóbb lesz , hogy a fiú immár sose fog szabadulni e gyűlölet és szenvedély szőtte hálóból. Még akkor sem, amikor az egy éjszakás, satnya kis kalandok után egy nap a Szabadság hídon találkozik Fehér Eszterrel.

Kate Long: Rossz anyák kézikönyve

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

1997, Anglia: megválasztják Tony Blairt, egy ország siratja Diana hercegnőt. És minden megváltozik Charlotte, Karen és Nami életében. Egy aprócska, északi bányászfaluban járunk, Lancashire-ben, gyárak és vörös téglás sorházak között. A falu másik oldalán a mocsár. Mindenki ismer mindenkit, van templom, közösségi ház, két kocsma, üzlet, mosoda, újságos.
Charlotte a rég bezárt tárnák fölött lakik harminchárom éves anyjával és nyolcvanéves nagyanyjával. A három nő élete átível az egész huszadik századon, és miközben szinte ki sem lépnek szűk közegükből, kiutat keresnek és mutatnak egymásnak az emberi élet tekervényes útvesztőjéből, melynek mindegy, hogy az egész bolygón át űz újabb kalandokra valakit, vagy a röghöz kötött testben élő szellemet csábítja, kísérti újra meg újra.
Kate Long sokat tud az emberi lélekről, és leginkább az emberi kapcsolatok érdeklik. A hatások és ellenhatások. Hogyan tanulunk vagy nem tanulunk elődeink vagy a magunk hibáiból. A szerző nem fél a tragikumtól, regénye egészében mégis vidám és bizakodó. A Rossz anyák kézikönyve nem gyermeknevelési szakkönyv, de önmagáról mindenki megtudhat belőle valamit.

J.M.G. Le Clézio: Az éhség ünnepei

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Párizs, a harmincas évek második fele. Az előkelő Cotentin utca egyik nagypolgári lakásában él a bájos fiatal lány, Ethel Brun,szüleivel, jóképű, sármos, de könnyelmű apjával és szépséges, ám kissé hisztérikus anyjával, akit állandó féltékenység gyötör, mert életükbe beférkőzik az egykori szerető, a csodás hangú énekesnő. Ethel szenved ebben a hazugságokra épülő látszatvilágban. Aztán egy napon a Brun család elveszti minden vagyonát, kitör a háború, és nekik menekülniük kell a megszállt Párizsból. Ethel veszi kézbe a család sorsának irányítását. Nizzába mennek, és ebben az „operettvárosban”, majd a németek bevonulása után a hegyekben vészelik át a háborús éveket – bujkálva, éhezve, fázva. A háború után ide jön el Ethelért kamaszkori szerelme, hogy feleségül kérje, és mindent maguk mögött hagyva új életet kezdjenek a tengerentúlon. A Nobel-díjas francia író ebben a könyvében édesanyjának állít emléket, miközben feltámaszt egy letűnt kort. Lenyűgöző érzékletességgel eleveníti fel az Indiai-óceán szigeteinek legendákkal, babonákkal teli világát és a háború előtti Párizs alakjait, hangulatát. Finom humorral színezett megindító történetéből kiemelkedik Ethelnek, ennek a fiatal lánynak az alakja, „akiből – bár nem akarta – húszévesen hősnő lett”.

Sinéad Moriarty: Egyről a kettőre

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Emma és James hosszú ideig hiába várt kisbabára, aztán egyszerre kettő is befutott. Nem, nem ikreik lettek, hanem a Jurij névre hallgató ennivaló orosz csöppségük mellé egy pocaklakó is belépett a képbe, máris fenekestül felforgatva az életüket. Fogalmuk sincs, hogyan birkózzanak meg Jurij állandó éjszakai sírásával, szeszélyes természetével, a rendszertelen alvásával és a finnyás ízlésével. Ráadásul ott van még Emma minden lében kanál édesanyja, a nem hozzá való lányt elvenni készülő fivére, lobbanékony természetű legjobb barátnője s annak gyermek után áhítozó férje, valamint a vérlázító húga, aki hírnévért és pénzért bármire hajlandó. Emma és James magukon kívül vannak a boldogságtól, hogy végre szülők lettek, de azért néha nem bánnák, ha nem volna az egész ekkora... őrület!
Akár a nevetéstől, akár az együttérzéstől potyognak az olvasó könnyei, az biztos, hogy egy családnak elegendő adag zsebkendőre lesz szüksége. Sinéad Moriarty zseniális regényével egyszerűen nem lehet betelni!

Danielle Steel: Hullócsillagom

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Az amerikai Danielle Steelről, a világ talán legolvasottabb írójáról kevesen gondolnák, hogy élete drámai fordulatok, tragikus epizódok sorozata.
Hullócsillagom című könyve híres zenész-költő fia, Nick Traina - betegségével vívott - hősies küzdelmének krónikája. Nem regény, hanem lebilincselő, lelkesítő igaz történet.
Az Egyesült Államokban mintegy hárommillióan szenvednek a mániás depresszió kínzó, alattomos betegségétől. Hazánkban is százezreket érint a kór. Danielle Steel könyve elsősorban róluk, nekik és környezetüknek szól.

Urs Widmer: Anyám szeretője

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Az Anyám szeretője egy néma, vad szenvedély története. Beszámoló egy élet tragédiájáról, de olyan távolságtartón elmesélve, hogy a fájdalom már sokszor az ellentétébe csap át: derűbe... Widmer ugyan az emberi lét súlyos kérdéseit feszegeti, elbeszélő stílusa folyton a lebegő könnyűség. A könyv párkötete, az Apám könyve ugyanazt a történetet meséli el - csupán a másik oldalról. Mennyivel más az a történet! Az ítélet meg az olvasó dolga.

 0
Tovább

A hét mesterlövész - az idei Könyvfesztivál legnagyobb durranásai

Tegnap megkezdődött a hazai könyvszakma legnagyobb ünnepe, a XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A Millenáris parkban mintegy 7000 négyzetméteren, több mint 400 programmal, 600 részt vevő szerzővel és csaknem 200 új kötettel várják a könyvbarátokat április 21. és 24. között. E négy nap alatt az Európa legnagyobb könyvesboltjába látogatók a kiadók mellett 24 ország, köztük húsz év szünet után Csehország standjával is találkozhatnak. A fesztivál díszvendég országa idén Szlovákia, díszvendég írója pedig a norvég Jostein Gaarder.

irodalom könyv könyvfesztivál bestseller

A Könyvfesztivál újdonságai közül szemezgetve összegyűjtöttünk néhányat azokból a kötetekből, amelyek a tavasz legnagyobb dobásainak ígérkeznek. Terjedelmi okokból válogatásunk a teljesség igénye nélkül készült – a lista tetszés szerint folytatható! Szerintetek melyek az idei fesztivál legjobb új könyvei?

irodalom könyv könyvfesztivál bestseller

Azoknak, akik szeretnek a dolgok mélyére ásni

Udo Ulfkotte: A menekültipar - Hogyan profitálnak politikusok, újságírók és civilszervezetek a menekülthullámból?

irodalom könyv könyvfesztivál bestseller

Egy évvel a Magyarországon is nagy visszhangot kiváltó, Megvásárolt újságírók című médiakritikai könyve után, újra forró témához nyúlt Udo Ulfkotte német tényfeltáró újságíró, aki 17 éven át volt a nagyhírű Frankfurter Allgemeine Zeitung haditudósítója és szerkesztő-riportere.
Ulfkotte annak járt utána, hogy kik és mekkora hasznot húznak a milliószámra Európába érkező észak-afrikai, közel-keleti és közép-ázsiai menekültből.

Azoknak, akik szívesen indulnak  spirituális utazásra

Nádas Péter: Az élet sója

irodalom könyv könyvfesztivál bestseller

Hogyan fonódik össze személyes érdek és egyéni ösztönkésztetés a társadalom mélyén és a szellem magasabb régióiban bekövetkező lassú elmozdulással, hogy a kettő kölcsönhatásából korszakos változás szülessen? Az először a litera.hu portálon folytatásokban megjelent szöveg, amelyet az olvasó most Forgách András rajzaival ékes könyvként vehet a kezébe, egy délnémet kisváros keletkezésének, történetének és szokásainak élvezetes és rendhagyó leírása: valós mese, városlegendárium és történelmi esszé egyszerre. A szöveg mögött felsejlő, nem túl derűlátó történetfilozófia a néhány évvel korábban íródott drámával, a Szirénénekkel rokonítja a művet, itt azonban a Luther kezdeményezte spirituális megújuláshoz illeszkedő polgári önzés, ha kivételesen is, kedvező végkifejlethez vezet.

Az „új fantasy” szerelmeseinek

 China Miéville: Vastanács

irodalom könyv könyvfesztivál bestseller

Eljött a lázadások és forradalmak ideje, a konfliktusoké és az intrikáé. Új-Crobuzont egyaránt fenyegetik külső és belső erők. Nyílt háborút vív Tesh komor városállamával, ugyanakkor utcáit elégedetlenkedők tömegei árasztják el. A népes metropolisz a pusztulás szélére sodródott. És a felfordulás kellős közepén egy titokzatos, álarcos alak forradalom lángját szítja, hogy aztán a legváratlanabb helyeken szökkenjen szárba az erőszak vérvirágja.
Lázadók kis csoportja hagyja el kétségbeesésében a várost, hogy a külvilág veszedelmeivel bátran szembeszállva fölkutassa az utolsó reménységet, mely talán már csak a legendákban létezik. Elérkezett Új-Crobuzon létének legkritikusabb pillanata. És a suttogások szerint még valami. Eljött a Vastanács ideje.

Az angol "új furcsák" vezéralakja Bas-Lag-trilógiájával nem csupán a fantasy irodalmat helyezte 21. századi alapokra, de magát a regény műfaját is. Ezzel a kötetével zárul a ciklus, mely a Perdido pályaudvar, végállomással kezdődött, és az Armadával folytatódott.
Arthur C. Clarke-díjas regény.

Azoknak, akik a mélyebb értelmet keresik

 Alister McGrath: Meghökkentő értelem

irodalom könyv könyvfesztivál bestseller

Egy téma, amely évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget: Alister McGrath tizenhárom rövid, közérthetően megfogalmazott fejezetben beszél a természettudományok és a keresztény hit sokrétű kapcsolatáról. A könyv lehetővé teszi a témához kapcsolódó legfontosabb viták lényegének megismerését, különösen koncentrálva az új ateizmus leegyszerűsítő és sokakat elbizonytalanító, vallásellenes állításaira. A szerző célja, hogy az olvasó felismerje: a természettudományok és a keresztény hit nem ellentétben állnak egymással, hanem együtt segítik az ember alapvető törekvését a világ átfogó, a tudományok által leírható kategóriákat meghaladó, életet gazdagító megismerésére.

 A legkisebb olvasóknak, akik igazi kalandra vágynak

 Harcos Bálint: Szofi bújócskázik

irodalom könyv könyvfesztivál bestseller

Akár tüsszent, akár varázsol, akár bújócskázik, Szofi a legfiatalabb olvasó/mesehallgató generáció nagy kedvence. Harcos Bálint új könyvében Szofi és a mamája piknikezni indulnak az erdőbe. ­Uzsonna előtt azonban Szofi bújócskázni akar. Vajon hová tűnt? A gombák közé? A vadmalacok közé? A tavirózsák közé? Nagyon ügyes, Mama sosem találja meg. És ha Mama bújik el? Megtalálja őt Szofi? Az izgalmas kaland során a mesebeli erdőben legendás lények elevenednek meg, és a klasszikus mesék szívszorító konfliktusa is felsejlik. A szöveget csodálatosan egészítik ki Cristina Quiles lenyűgöző illusztrációi, amelyek egy szempillantás alatt Szofi mesevilágába repítik nemcsak a fiatal, de az idősebb olvasókat is.

Azoknak, akik nem akarják elfelejteni az élő történelmet

 Anton Baláz: A feledés földje

irodalom könyv könyvfesztivál bestseller

Miriam és Erna története a könyv, akik együtt vészelték át Auschwitzot, majd a háború utáni Pozsonyban drámai körülmények között újra találkoznak. Az eseménysor 1949-ben játszódik, amikor Közép-Európa körül is egyre szorosabbra zárul a vasfüggöny és a cionizmussal való megbélyegzés ürügyén az antiszemitizmus újabb hulláma indul el. Erna Budapestről menekül a titkosrendőrség elől, Miriam a Palesztin Hivatalban (Jewish Agency) dolgozik és a kivándorlók Izraelbe juttatását szervezi. A budapesti zsidók illegálisan érkeznek Pozsonyba és a Palesztin Hivatal segítségével igyekeznek bejutni valamelyik kitelepítési transzportba. Miriam és Erna pozsonyi találkozása gyötrő emlékeket idéz fel bennük lágeréletük idejéből, a megalázó auschwitzi meztelenség emlékeit, melyek mindkettejük életében tartós lelki megrázkódtatás formájában vannak jelen.

 A történet fokozatosan drámai méreteket ölt, nyomon követi, hogyan válik a zsidóság számára a közép-európai térség a második világháború után újból a létért folytatott küzdelem színterévé. A szerző, aki folyamatosan foglalkozik a szlovák, s általában a közép-európai zsidóság háború utáni sorsával a regény új magyar kiadását dokumentáris függelékkel gazdagította. A Reménytranszportok című ismeretközlő könyvéből merít, melynek középpontjában az Izrael állam megalapítását követő kitelepítési akció áll. Az Állambiztonsági Szervek és D. Okáli, az akkori belügyminisztérium titkos megbízottja archívumainak titkosság alól történt feloldása után az író történelmileg hűen és új tények egész sorának felkutatásával felfedező módon rekonstruálja a magyarországi zsidók Szlovákiába menekülését s Izraelbe távozásuk drámai körülményeit.

Borzongásra és izgalomra vágyóknak

 Herman Koch: Nyaraló úszómedencével

irodalom könyv könyvfesztivál bestseller

A vacsora szerzőjének újabb lebilincselő regénye.
Amikor egy félresikerült orvosi beavatkozás következtében meghal Ralph Meier, a híres színész, háziorvosának, dr. Marc Schlossernek színt kell vallania. Hiszen a szakmai becsülete forog kockán. Nem mintha lesújtaná Ralph halála, ám a filmcsillagok menő háziorvosaként nem rejtegetheti az igazságot.
Minden az előző nyáron kezdődött, amikor Marc a feleségével és két kamasz lányával meglátogatta Meieréket egy tengerparti nyaralóban. Kellemesen berendezkedtek, élvezték Meierék és filmes barátaik ingerlő társaságát, de egy szörnyű tragédia váratlanul közbeszólt, és megmutatta, hogy senkiben sem lehet megbízni. Ahogy a nyaralás lassan rémálomba fordul, Ralph későbbi halálának körülményei is értelmet nyernek, és feltárul a nyári tragédia mögött rejlő, zavarba ejtő valóság.

Herman Koch a nyolcvanas évek közepe óta népszerű író hazájában. 2009-ben megjelent regényével, A vacsorával óriási nemzetközi sikert aratott: az első holland könyv volt, amely felkerült a New York Times bestsellerlistájára. A Nyaraló úszómedencével megismételte a világsikert.

A könyv hivatalos bemutatója április 23-án szombaton fél kettőkor lesz a XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenáris Park Osztovits Levente termében. A szerzővel Benyó Rita beszélget, a beszélgetés után dedikálás!

 0
Tovább
«
12

keményborító

blogavatar

A könyvek társasága amúgy is biztonságosabb, mint az embereké.

Utolsó kommentek