A jó hír az, hogy dacára az ellenkező híreszteléseknek az emberek még mindig olvasnak könyveket. Mondhatnánk, a Gutenberg-galaxis él és virul, köszöni szépen, jól van. A rossz hír az, hogy soha nem látott mértékben önti el a könyvesboltok polcait a botrányirodalom. Míg a sokat átkozott világhálón egyre inkább szűrik a tartalmakat és egyre intenzívebb megfigyelés alatt tartják a felhasználókat, a könyvpiacon szinte bármi megjelenhet, korlátozás nélkül. Például olyan  - számos országban már most bestseller - kiadvány is, amelynek segítségével az átlagember is megtanulhat szakszerűen bombát készíteni, holttestet eltüntetni, eszméletlenre verni valakit, vagy éppen autót lopni.

Clint Emerson: 100 halálos technika - a túléléshez

túlélés botrány könyv irodalom bear grylls clint emerson titkos ügynök

Persze megközelíthetjük a témát más nézőpontokból is. A kiadó lelkes kampányából úgy tűnik, mintha a szerző, Clint Emerson, az amerikai haditengerészet nyugállományba vonult elit kommandósa valóságos hős lenne, aki felebaráti szeretettől vezérelve, kizárólag az emberiség érdekében cselekszik ezekben a sötét időkben (Batman, Amerika Kapitány és a többiek titokban elmorzsolnak egy könnycseppet). A volt SEAL titkos ügynök 100 halálos technika – a túléléshez címet viselő „túlélési kézikönyve” segítségével arra akar tanítani minket, hogyan maradjunk életben és védjük meg magunkat napjaink veszélyes világában, ahol bármikor terrorcselekmény, lövöldözés, vagy épp virtuális bűncselekmény áldozatává válhatunk.

A szerző, aki nem vállal felelősséget

túlélés botrány könyv irodalom bear grylls clint emerson titkos ügynök

Igazán megható ez a gondoskodás, már keresem is, melyik esernyőmből fabrikálhatnék ólmosbotot, hogy a 6-os villamoson a táskámban matató zsebesek körmére koppintsak vele (ha közben egy-két csontjuk eltörik, annál jobb). Persze fordítva is elsülhet a dolog, például ha én lépek rá véletlenül valakinek a lábára a délutáni csúcsforgalomban, és az illető – szigorúan önvédelmi céllal persze – jól elagyabugyál egy házilag, újságpapírból gyártott szegecses bunkóval, vagy ököllel tanít móresre Emerson módszere szerint úgy, hogy az agyam előre-hátra csapódjon az agyvizemben és biztosan elveszítsem az eszméletem. Ezeket az életben maradáshoz feltétlenül szükséges képességeket ugyanis – sok más mellett – mind el lehet sajátítani a könyvből.

Howard E. Wasdin - Stephen Templin: A 6. számú SEAL-csoport

túlélés botrány könyv irodalom bear grylls clint emerson titkos ügynök

Szóval Emerson lehet éppen hős is, de akinek ez a megközelítés túl erős, az biztosan örömmel fogadja az olyan, könnyedebb véleményeket, mint amilyen a kötethez ajánlást író Bear Gryllsé, vagy magáé a szerzőé. A túlélőceleb és a volt kommandós egyetértenek abban, hogy a könyv elsődleges célja az önvédelmi technikák bemutatása mellett a szórakoztatás. Kérdés, vajon mennyire találnák szórakoztatónak, ha valaki a 100 halálos technikából elsajátított profi módszerrel törné fel az ő garázsukat és lopná el az ő kocsijukat, mindezt természetesen úgy, hogy a rendőrség sose akadjon a nyomára -  mert a könyvből ezt is jól megtanulta!

Bear Grylls, aki szintén milliókat kaszált "túléléssel"

túlélés botrány könyv irodalom bear grylls clint emerson titkos ügynök

Bár a szórakoztató irodalom műfaji határai elég tágak, talán nem én vagyok az egyetlen, aki szerint a házi bombagyártás szakszerű és olvasóbarát (műve közérthetőségére nagy hangsúlyt fektet a szerző, ergo nem kell atomfizikusnak lennünk ahhoz, hogy megértsük az instrukciókat) leírása ezeken a határokon kívül esik. Ugyanez a helyzet a holttestek vagy éppen a DNS profi eltüntetésének különböző módozataival. Az önvédelem kategóriája szintén kérdéses Emersonnál: hogyan tartozik bele például a robbanószerek otthoni előállítása? Ez talán inkább a terrorcselekményhez áll közelebb, bár az is igaz, hogy ha én robbantom fel őket, ők már nem robbanthatnak fel engem…

Bear Grylls: Extrém ételek - Mit egyél, ha az életed múlik rajta?

túlélés botrány könyv irodalom bear grylls clint emerson titkos ügynök

Persze ahogy a szerző mondja, ha eljön a világvége, mindent szabad. Jómagam inkább úgy fogalmaznék, ha az embereknek mindent szabad, a vártnál jóval hamarabb eljön az a bizonyos világvége. Például ha néhány ezer forintért bárki korlátozás nélkül hozzájuthat egy olyan kiadványhoz, amelynek segítségével hivatásos kémeket, bérgyilkosokat, terroristákat megszégyenítő módon követheti el a legsötétebb bűncselekményeket… Amikért természetesen sem a szerző, sem a kiadó nem vállal felelősséget.

Peter Darman: Túlélés

túlélés botrány könyv irodalom bear grylls clint emerson titkos ügynök

Komolyra fordítva a szót: Clint Emerson 100 halálos technika – a túléléshez című „kézikönyve” (amely a könyvesboltokban többnyire a „Hobbi, szabadidő” polcokon található meg…hm) számtalan erkölcsi kérdést vet fel, hiszen a címben ígért túlélési technikák helyett gyakorlatilag bűncselekmények profi kivitelezéséhez és a hatóság megtévesztéséhez ad tippeket és segítséget az egyszerű olvasóknak. Igazi botránykönyv tehát, ami iránt természetesen hatalmas az érdeklődés. Elvileg az átlagembernek íródott, de mivel bárki hozzáférhet, piti tolvajok, rablógyilkosok, képzett terroristák ugyanúgy tanulhatnak belőle. Pont egy ilyen könyv az, amire most az emberiségnek szüksége volt - mintha nem lenne enélkül is elég veszélyes a világ.