Biztos, hogy egy újabb cserepes virágnak örülne a legjobban? A közös wellnesshétvége most nem fér bele a költségvetésbe, de valami igazi élménnyel akarod megajándékozni ezen a különleges napon? Szeretnéd kifejezni, mit jelent neked az ő nem múló szeretete, de nem találod a megfelelő szavakat?

Közeleg az anyák napja. Szerencsére manapság egyre többen igyekeznek a szokásos szobanövény vagy virágcsokor dilemmán túllépve valóban személyre szóló ajándékot kitalálni édesanyjuknak. A legszebb meglepetést kétségkívül a közös élmények jelentik, mert ezek azok, amik összekötnek minket.

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regényHa a nyaralást kettesben vagy a vacsorát a drága étteremben most nem is engedheted meg magadnak, van egy olyan  - nem költséges, ám annál maradandóbb - ajándék, amivel meglepheted őt, ez pedig a közös olvasás élménye. A közös olvasmány két ember között szoros kötelék és szép emlék lehet akkor is, ha több ezer kilométer távolságból olvassák ugyanazt a könyvet. Együtt izgulni, sírni, nevetni a történeten, megbeszélni a kedvenc részeket, szereplőket vagy hogy mi lett volna, ha…

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regényAz alábbiakban összeállítottunk egy listát segítségül azoknak, akik az idei anyák napján szeretnék a közös olvasás csodálatos élményével megajándékozni édesanyjukat. Olyan lebilincselő, magyar- és világirodalmi könyveket válogattunk, amelyek központi témája az anyaság. Romantikus, hátborzongatóan izgalmas, csípősen ironikus, megdöbbentő, filozofikus, tragikus, könnyesen kacagtató…ezek között a regények között te is biztosan megtalálod a leginkább személyre szóló anyák napi ajándékot!

Emma Donoghue: A szoba – Az Oscar-díjas film alapjául szolgáló regény

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Az ötéves Jack számára a Szoba maga a világ. Itt született, és Anyával együtt itt eszik, játszik, alszik és tanul. Jack képzeletét számtalan csoda foglalkoztatja - a tojáshéjakból épített kígyó az Ágy alatt, a Tévében látott képzeletbeli világ, a kuckó a Szekrényben, a ruhák között, ahová Anya esténként lefekteti, hátha jön Patás...
A Szoba Jack számára az otthont jelenti, de Anya számára börtön, ahol tizenkilenc éves kora óta - hét esztendeje - raboskodik. A Jack iránt érzett szeretetből egy egész életet épít fel a kisfiú számára tizenkét négyzetméteren. Ám ahogy Jack kíváncsisága egyre nagyobb, úgy nő Anya kétségbeesése is, hiszen tudja, hogy a Szoba hamarosan szűk lesz kettőjüknek.

A történet, amely Jack egyszerre megható és vidám előadásában bontakozik ki, a szívfacsaró körülmények közepette is legyőzhetetlen szeretetről, az anya és gyermeke közötti elszakíthatatlan kötelékről mesél. Megrázó, felemelő és magával ragadó regény, amely mindvégig mélyen emberi és megindító marad.

A Szoba az a hely, amit sosem fogunk elfelejteni.

Vámos Miklós: Anya csak egy van

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Az "Anya csak egy van" Vámos Miklós nagyregényeinek egyike, 1992-94-ből. Tizenöt év alatt harmincnyolc kiadást ért meg. A világ azóta sokat változott, a mániás-depressziós - mindközönségesen: félbolond - anya viszont pontosan olyan, amilyen sok-sok sorstársa napjainkban. Elviselhetetlen és mulatságos. Szerencsétlen és mázlista. Félénk és bátor. Érzelemszegény és szerelmes.

A könyv végére megértjük, mennyivel fajsúlyosabb ember ez az idős hölgy, mint hinnénk. Míg az első fejezetekben sajnáljuk, az utolsókban már-már irigyeljük, bármilyen megrázó a sorsa. Meghat és megnevettet. Ha a regényt befejezve úgy érezzük, ideje fölhívnunk a saját anyánkat, jó nyomon járunk - a szerző írói nyílvesszeje célba talált.

Rosamunde Pilcher: Ház a tengerparton

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

A Kagylókeresők és a Szeptember népszerű szerzőjének romantikus regénye a festői Cornwall tájain játszódik. A kétgyermekes fiatalasszony férje halála után ide tér vissza, a barátnőjénél keresve vigaszt. A magányos tengerparti séták során újra találkozik tíz évvel korábbi szerelmével, s a viszontlátás kibillenti lelki egyensúlyából, és életének végiggondolására készteti. Visszaemlékezik anyja zsarnok szeretetében eltelt gyermekkorára, elsietett és rosszul sikerült házasságára, az örökké mások által meghatározott életére. Virginia ezúttal úgy dönt, hogy kézbe veszi sorsának irányítását.

Szabó Magda: Régimódi történet

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

„Anyámat 1967-ben vesztettem el, azt hittem, sose lesz belőlem ép ember a temetése után. Hogy valahogy talpra álltam, férjemnek köszönöm, aki szokott csöndes estéink egyikén nagyon is felfogott hallgatásomból azzal a szelíd mondattal idézett vissza reális életünkbe: „Rajtad mindig a munka segített, miért nem élsz a magad gyógyszerével? Lenke – mindketten így hívtuk anyámat – mióta élsz, mindig begyógyította minden reális-irreális sebedet. Tündér gyermekének születni nagy áldás, miért nem akarod rögzíteni az emlékét, hogy mások is megismerhessék? Te vagy az egyetlen, aki megteheti és képes erre.”

Mario Puzo: Mamma Lucia

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Az 1920-as években Lucia Santa azért indul el Dél-Olaszország egyik eldugott hegyi falujából az Újvilágba, mert tudja, hogy lennie kell egy jobb életnek is. De az az élet, amely New Yorkban, a Tizedik sugárút környékén vár rá, még a legerősebb asszonyt is megtörheti. Két tragikus házassság után, hat gyerekkel, akikről egyedül kell gondoskodnia, már-már kilátástalan helyzetbe kerül. A nagy szegénység ellenére összetartja a családot. Nincs könnyű dolga, hiszen lobbanékony természetű lánya úgy akar élni és szeretni, mint egy igazi amerikai, legidősebb fia pedig túlontúl közeli kapcsolatba kerül a maffiával.

Romain Gary: A virradat ígérete

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

„Fognak ők még csodálkozni. Egyszer majd aranybetűkkel lesz bevésve a neved az iskola minden falába. Holnap bemegyek, és felolvasom nekik a legutóbbi verseidet. Színésznő voltam, nagy színésznő, tudok verset szavalni. Te leszel az új D'Annunzio! Az új Victor Hugo! Nobel-díjat fogsz kapni” – suttogta a kisfiú fülébe a büszke anya, és a kisfiút ez a félelmetes erejű anyai akarás hajtotta egy életen át munkára, kalandra, veszélyről veszélyre.
A koravén Romuska nem veszi komolyan anyja áradozásait, egészen addig, amíg szembesülnie nem kell azzal, hogy támasza, egyetlen rajongója súlyos beteg, és lehet, hogy már nem éri meg, hogy fiát hősként ünnepelje a világ. Rádöbben, hogy ennek a fantasztikus, különc asszonynak, aki minden áldozatot meghozott azért, hogy egy idegen országban egyedül felnevelje „tatár-zsidó fiát”, nem szabad úgy meghalnia, hogy ő cserbenhagyja. És elkezdődik a drámai versenyfutás az idővel.
Ebben a legkevésbé sem szokványos (mert a puszta tényekhez csak hézagosan ragaszkodó) életrajzban Romain Gary élete első negyven évéről számol be, arról, hogy végül sikerült valóra váltania anyja álmait, hitt a hitében, és összehozta az író-pilóta-diplomata hármas karriert, így próbálva meghálálni az anyai szeretetnek azt a hallatlan özönét és áldását, amely végigkísérte ifjúkorát.
A virradat ígérete a francia olvasók és kritikusok szerint Romain Gary (Émile Ajar) egyik legjobb regénye. A nagy sikerű Előttem az élet (amelynek Magyarországon az elmúlt 35 évben számos kiadása volt) voltaképpen A virradat ígérete „remake-je”, tükörregénye. Szőllősy Klára  a könyvről: „azt hiszem, ennél szebben még aligha írták meg az önző-önzetlen, erőszakosan odaadó, méregből s mézből összeszűrt anyai szeretet krónikáját.”

Bartis Attila: A nyugalom

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Anya és fia él együtt egy pesti lakásban. Az anya egykor ünnepelt, imádói által bálványozott, irigyei által megvetett és gyűlölt színésznő volt. Szenvedélyes, érzéki nő, aki mindig úgy gondolta: szükség esetén szinte bármit megbocsát magának az ember . 15 éve a lábát sem teszi ki a lakásból. Szorong, retteg, gyűjtögeti disszidált lánya leveleit és árgus szemekkel figyeli íróvá lett fia minden mozdulatát. És miközben odakint szép lassan összeroskad egy politikai rendszer, egyre nyilvánvalóbb lesz , hogy a fiú immár sose fog szabadulni e gyűlölet és szenvedély szőtte hálóból. Még akkor sem, amikor az egy éjszakás, satnya kis kalandok után egy nap a Szabadság hídon találkozik Fehér Eszterrel.

Kate Long: Rossz anyák kézikönyve

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

1997, Anglia: megválasztják Tony Blairt, egy ország siratja Diana hercegnőt. És minden megváltozik Charlotte, Karen és Nami életében. Egy aprócska, északi bányászfaluban járunk, Lancashire-ben, gyárak és vörös téglás sorházak között. A falu másik oldalán a mocsár. Mindenki ismer mindenkit, van templom, közösségi ház, két kocsma, üzlet, mosoda, újságos.
Charlotte a rég bezárt tárnák fölött lakik harminchárom éves anyjával és nyolcvanéves nagyanyjával. A három nő élete átível az egész huszadik századon, és miközben szinte ki sem lépnek szűk közegükből, kiutat keresnek és mutatnak egymásnak az emberi élet tekervényes útvesztőjéből, melynek mindegy, hogy az egész bolygón át űz újabb kalandokra valakit, vagy a röghöz kötött testben élő szellemet csábítja, kísérti újra meg újra.
Kate Long sokat tud az emberi lélekről, és leginkább az emberi kapcsolatok érdeklik. A hatások és ellenhatások. Hogyan tanulunk vagy nem tanulunk elődeink vagy a magunk hibáiból. A szerző nem fél a tragikumtól, regénye egészében mégis vidám és bizakodó. A Rossz anyák kézikönyve nem gyermeknevelési szakkönyv, de önmagáról mindenki megtudhat belőle valamit.

J.M.G. Le Clézio: Az éhség ünnepei

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Párizs, a harmincas évek második fele. Az előkelő Cotentin utca egyik nagypolgári lakásában él a bájos fiatal lány, Ethel Brun,szüleivel, jóképű, sármos, de könnyelmű apjával és szépséges, ám kissé hisztérikus anyjával, akit állandó féltékenység gyötör, mert életükbe beférkőzik az egykori szerető, a csodás hangú énekesnő. Ethel szenved ebben a hazugságokra épülő látszatvilágban. Aztán egy napon a Brun család elveszti minden vagyonát, kitör a háború, és nekik menekülniük kell a megszállt Párizsból. Ethel veszi kézbe a család sorsának irányítását. Nizzába mennek, és ebben az „operettvárosban”, majd a németek bevonulása után a hegyekben vészelik át a háborús éveket – bujkálva, éhezve, fázva. A háború után ide jön el Ethelért kamaszkori szerelme, hogy feleségül kérje, és mindent maguk mögött hagyva új életet kezdjenek a tengerentúlon. A Nobel-díjas francia író ebben a könyvében édesanyjának állít emléket, miközben feltámaszt egy letűnt kort. Lenyűgöző érzékletességgel eleveníti fel az Indiai-óceán szigeteinek legendákkal, babonákkal teli világát és a háború előtti Párizs alakjait, hangulatát. Finom humorral színezett megindító történetéből kiemelkedik Ethelnek, ennek a fiatal lánynak az alakja, „akiből – bár nem akarta – húszévesen hősnő lett”.

Sinéad Moriarty: Egyről a kettőre

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Emma és James hosszú ideig hiába várt kisbabára, aztán egyszerre kettő is befutott. Nem, nem ikreik lettek, hanem a Jurij névre hallgató ennivaló orosz csöppségük mellé egy pocaklakó is belépett a képbe, máris fenekestül felforgatva az életüket. Fogalmuk sincs, hogyan birkózzanak meg Jurij állandó éjszakai sírásával, szeszélyes természetével, a rendszertelen alvásával és a finnyás ízlésével. Ráadásul ott van még Emma minden lében kanál édesanyja, a nem hozzá való lányt elvenni készülő fivére, lobbanékony természetű legjobb barátnője s annak gyermek után áhítozó férje, valamint a vérlázító húga, aki hírnévért és pénzért bármire hajlandó. Emma és James magukon kívül vannak a boldogságtól, hogy végre szülők lettek, de azért néha nem bánnák, ha nem volna az egész ekkora... őrület!
Akár a nevetéstől, akár az együttérzéstől potyognak az olvasó könnyei, az biztos, hogy egy családnak elegendő adag zsebkendőre lesz szüksége. Sinéad Moriarty zseniális regényével egyszerűen nem lehet betelni!

Danielle Steel: Hullócsillagom

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Az amerikai Danielle Steelről, a világ talán legolvasottabb írójáról kevesen gondolnák, hogy élete drámai fordulatok, tragikus epizódok sorozata.
Hullócsillagom című könyve híres zenész-költő fia, Nick Traina - betegségével vívott - hősies küzdelmének krónikája. Nem regény, hanem lebilincselő, lelkesítő igaz történet.
Az Egyesült Államokban mintegy hárommillióan szenvednek a mániás depresszió kínzó, alattomos betegségétől. Hazánkban is százezreket érint a kór. Danielle Steel könyve elsősorban róluk, nekik és környezetüknek szól.

Urs Widmer: Anyám szeretője

anyák napja anya irodalom könyv ajándék romantikus anyaság regény

Az Anyám szeretője egy néma, vad szenvedély története. Beszámoló egy élet tragédiájáról, de olyan távolságtartón elmesélve, hogy a fájdalom már sokszor az ellentétébe csap át: derűbe... Widmer ugyan az emberi lét súlyos kérdéseit feszegeti, elbeszélő stílusa folyton a lebegő könnyűség. A könyv párkötete, az Apám könyve ugyanazt a történetet meséli el - csupán a másik oldalról. Mennyivel más az a történet! Az ítélet meg az olvasó dolga.